Dit zijn de rijkste Friezen in de Quote 500: 'Zouden ze dit bedrag opstapelen in euromunten, dan kregen ze een toren van 748 kilometer hoog'

Fokke de Jong in 2016. FOTO ANP

Vader en zoon Gerrit (76) en Hans (55) Mulder behoren tot de vijftig rijkste Nederlanders. Dat becijferde zakenblad Quote. In de jaarlijkse Quote 500 vinden we negen Friezen (om utens).

49 | Gerrit en Hans Mulder - ChipSoft (730 miljoen)

Hun vermogen, verdiend dankzij it-bedrijf ChipSoft (Heerenveen) dat zich richt op zorgsoftware, is met ruim 8 procent gestegen naar 730 miljoen euro. Een compliment waard, vindt de redactie van Quote. ‘Als iedere Nederlander zo gezond was als ChipSoft, dan zouden we geen ziekenhuizen nodig hebben.’ De post liquide middelen (het geld in kas of op de bankrekening, red.) is net als vorig jaar indrukwekkend: 321 miljoen euro. ‘Zouden ze dit bedrag opstapelen in euromunten, dan kregen ze een toren van 748 kilometer hoog.’ Het kapitaal is goed voor een 49ste plek in de jaarlijkse Quote 500, de lijst met rijkste Nederlanders.

159 | Rinse Strikwerda - Strikwerda Investments (275 miljoen)

We moeten flink wat bladzijden omslaan eer we bij de volgende Fries op de lijst komen. Dat is investeerder Rinse Strikwerda (75) uit Delfstrahuizen. Hij was goed voor 275 miljoen en staat op de 159ste plek. Dochter Tjitske (48) leidt Strikwerda Investments. Ze heeft haar eigen beheer-bv inmiddels ook gevuld met 87 miljoen euro. ‘Heerlijk’, concludeert Quote droogjes.

244 | Fokke de Jong - Suitsupply (190 miljoen)

Oud-Damwâldster Fokke de Jong (244) heeft een tik moeten incasseren. Zijn kledingbedrijf Suitsupply merkte de gevolgen van de coronacrisis. Het vermogen is met 24 procent gedaald naar 190 miljoen euro. Hij werd dit jaar geholpen met staatsgaranties via banken en stak met NPM Capital 20 miljoen in Suitsupply om het jaar goed door te komen. De Jong omschrijft het in Quote als een soort beurshandel. ,,Ik kijk continu naar mijn app met livesales. Je ziet duidelijk de effecten van de beperkende maatregelen.’’

271 | Harry en Jennifer Westers - Westcord Hotels (175 miljoen)

Harry (70) en Jennifer Westers (55) zagen hun vermogen stijgen naar 175 miljoen, goed voor een 271ste notering. De hotelmagnaten zijn geraakt door de coronacrisis, maar de effecten daarvan zijn nog niet terug te zien, aldus Quote.

296 | Arend Smilde - Royal Smilde (160 miljoen)

Arend Smilde (160 miljoen) beleefde een rustig jaar. De omzet steeg nauwelijks en de winst daalde wel wat. Royal Smilde - verkoper van frituurvet, margarine en vlaaibodems - laat hetzelfde vermogen als vorig jaar noteren: 160 miljoen euro. Smilde vindt zichzelf terug op de 296ste plek.

323 | Sjoerd Dijkstra - Eden Hotels (145 miljoen)

Sjoerd Dijkstra (83) uit Tzummarum zag zijn vermogen groeien naar 145 miljoen. Léon (52) Dijkstra, ceo van Eden Hotels en zoon van Sjoerd, vertelde in het FD dat de problemen in hotellerie in de beginfase van het coronavirus lastig te overzien waren. De dertien hotels onder de Eden-paraplu noteerden wel een winst.

329 | Klaas de Leeuw - Van Wijnen (145 miljoen)

Grootaandeelhouder Klaas de Leeuw (78) ontdeed zich dit jaar van zijn geliefde bouwconcern Van Wijnen. Het gaat goed met Van Wijnen, dat in 2019 een omzet noteerde van bijna 1 miljard euro. Het bedrijf is nu in handen van HAL, een investeringsmaatschappij uit Rotterdam. In oktober nog maakte Van Wijnen bekend een ultramoderne huizenfabriek te bouwen in Heerenveen, goed voor 200 banen en jaarlijks 4000 huizen. Die plannen stamden nog uit de tijd dat De Leeuw de koers bij Van Wijnen bepaalde. Het vermogen van De Leeuw wordt door Quote geschat op 145 miljoen, goed voor een 329ste plek op de lijst.

375 | Jan en Cees de Wolff - Lupus Ventures (130 miljoen)

Jan (60) en Cees (56) de Wolff uit Heerenveen investeerden in metaal en windmolens en hebben een vermogen opgebouwd van 130 miljoen euro. Met hun investeringsmaatschappij Lupus Ventures steken ze geld in biotech en chatbots. Het levert de broers een 375ste plek op in de Quote 500.

392 | Jan Anker - Royal A-ware (120 miljoen)

Niet Fries, maar wel met een Friese connectie: Jan Anker. Jan Anker (45), grootaandeelhouder van zuivelconcern Royal A-ware, met een kaasfabriek in Heerenveen. Hij stond vorig jaar voor het eerst solo in de Quote 500. Het eigen vermogen van Anker in zijn bedrijven steeg met ruim 14 procent. Het is goed voor 120 miljoen en een 392ste plek.

Vermogen gestegen

Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is het afgelopen jaar gestegen tot 186 miljard euro. Dat is Quote ondanks de coronacrisis 3,5 procent meer dan vorig jaar. Het is wel de kleinste stijging sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

De rijksten

Bovenaan de lijst staat nog steeds Charlene de Carvalho-Heineken met ruim 12 miljard euro. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken verloor het afgelopen jaar ruim 2 miljard euro aan vermogen.

Niet alle superrijken kregen er het afgelopen jaar meer geld bij. Naast dat van Charlene de Carvalho-Heineken wordt ook het vermogen van Frits Goldschmeding flink lager ingeschat. De oprichter van uitzendbureau Randstad verloor bijna 7 procent en bezit nu 4,1 miljard euro. Onder de bekende Nederlanders is John de Mol de grote verliezer. De mediamiljardair verloor volgens Quote ruim 11 procent van zijn vermogen en heeft nu 2,4 miljard euro.

Om een notering te verdienen in de Quote 500 moest een Nederlander dit jaar 95 miljoen euro bezitten, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Nederland telt met 38 stuks ook meer miljardairs dan ooit. Vorig jaar waren dat er nog 37.

Nieuws

Meest gelezen