Dit is het goede nieuws van deze week: een leeshond, bomen op citytrip en de inflatie blijkt tóch mee te vallen

Bumper, Ylsa (op de stoel), Femke en Amarins in de bibliotheek van Drachten. FOTO JILMER POSTMA

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant en op LC.nl verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach de dag insturen.

1200 bomen op stadswandeling door Leeuwarden

Een bos middenin de stad? Waarom ook niet . Ineens stond hij er niet meer alleen voor, de monumentale plataan voor het Leeuwarder NS-station, maar zag hij zichzelf omringd door 1200 ‘mobiele bomen’ die de komende weken op reis gaan door de Leeuwarder binnenstad. Het project is tegelijkertijd een commentaar op de ontbossing, en een positief doorkijkje naar wat een groener stadshart vermag.

Blauwrood ‘20 eindelijk naar Bolsward

Ze waren een paar jaar lang ontheemd, de voetballers van de jonge club BlauwRood ‘20 uit Bolsward. De voetbalwereld in de stad is al jaren wat onrustig, met eerst de fusie van drie clubs tot SC Bolsward, en later het ontstaan van ‘afsplitser’ BlauwRood ‘20 met voetballers die alleen op zondag kunnen of willen spelen. SC Bolsward hield de deuren van het complex lange tijd op slot voor de nieuwkomers, en nu is er beweging. Súdwest-Fryslân zet tijdelijke kleedkamers neer, en beide clubs zijn weer in overleg. Het begin van ‘eind goed al goed’ ?

Inflatie blijkt toch mee te vallen

Een hoopvol verhaal deze week in de krant, of een oorvijg voor de consument? Al maanden klagen consumenten, bedrijven en politici steen en been over de inflatie en de alom stijgende prijzen. De bekende detailhandelexpert Paul Moers schijnt de klagers nu even bij; wie het probleem in perspectief durft te bekijken ziet dat het best meevalt . ,,In het jaar 1800 ging zo’n 80 procent van je inkomen naar voedsel, in 1900 was dit 50 procent en tegenwoordig is dit 10 tot 12 procent. Dus zo bekeken valt het mee. Je moet wel realistisch blijven. Want iedereen koopt ook nog gewoon een nieuwe telefoon en een uitje of de auto vinden we ook belangrijk. Als je in de Bijstand zit, snap ik het probleem wel. Maar verder kunnen wij zo enorm overdrijven met z’n allen.’’ Waarvan akte.

Neergang biodiversiteit ombuigen

In Appelscha werd deze week een ambitieus project afgetrapt: de provincie wil samen met vele natuurpartners de neergang van de biodiversiteit in Fryslân rond 2030 ombuigen in een opgaande lijn. Er is een flinke lijst met dieren opgesteld in het gedrang, die zich rond dat jaar weer kiplekker moeten voelen in de Friese wateren, bossen en weilanden. De opsomming reikt van de otter tot de kleinste korfslakjes. Er is 2,7 miljoen euro voor uitgetrokken, en er zijn al 150 initiatieven uitgerold .

Bumper kwispelt kinderen met de neus in de boeken

Zo’n simpel concept, je wou dat je het zelf bedacht had. Leg een knuffelbare hond aan de voeten van een voorlezend kind, en die maakt plots veel minder foutjes. Hond Bumper van juf Anke Rijpkema van obs De Bolder in Drachten zorgt daar al langer voor rust en plezier. Afgelopen week maakte de kruising tussen wetterhoun en boomer zijn opwachting in de bibliotheek in Drachten. En ook daar haalde Bumper de scherpe randjes eraf.

,,It is hiel leuk”, zei de tienjarige Amarins. In een rode voorleesstoel met gouden rand en met Bumper aan haar zijde las ze voor uit Mia en de bibliotheekhond . Zusje Ylsa (5) en haar vriendinnetje Femke (5) waren er ook. ,,It hûntsje harke goed en gie der lekker by lizzen”, vertelt Amarins. ,,En it makke har net út doe’t ik in foutsje makke.” Leesconsulent Miranda Hartgers zag dat het goed was.

Nieuws

menu