Dit is het goede nieuws van deze week: bijzondere Eredivisie, oude gymster en opluchting om lagere energienota

Spelers van de G-teams van Cambuur betreden het veld, een SC-Heerenveenspeelster bekijkt de concurrentie. FOTO NIELS DE VRIES

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant en op LC.nl verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach de dag insturen.

Alle lof en eer in Sneek

Twee onderscheidingen in één klap bij het jubileumconcert van Stedelijk Muziekkorps Sneek zaterdag in Theater Sneek. Tseard Verbeek (67) uit Sneek werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding na afloop van het jubileumconcert van het Stedelijk Muziekkorps Sneek.

Verbeek was van 1975 tot 2021 muziekdocent bij Cultuur Kwartier Sneek. Daarnaast begeleidde hij meer dan dertig orkesten in de hele gemeente Súdwest-Fryslân.

Vanaf 1984 dirigeert hij het Groot Harmonie Orkest van Stedelijk Muziekkorps Sneek, inclusief het jeugdorkest ‘On the Move’ en opstaporkest ‘Keep Going’. Het korps kreeg vanwege het honderdjarig bestaan de Koninklijke Erepenning toegekend.

De leukste voetbalwedstrijd

Het ging puur om de pret. Een derby tussen Cambuur en Heerenveen eindigde zondag in 5 -1, en dat gaf niks. Want bij de Bijzondere Eredivisie ging het werkelijk niet om de knikkers.

Jelle Borninkhof (16) uit Sint Annaparochie kwam in zijn Cambuurtenue van het veld. ,,Het ging best goed’’, zei hij. ,,Ik wil altijd wel graag winnen. Verliezen is niet leuk, eigenlijk, maar daar kan ik wel mee leven. Het belangrijkste is goed spelen. Je moet het leuk maken, daar gaat het om, toch?’’

Dat was de instelling van alle spelers op de Bijzondere Eredivisie, die zondag op de velden van Skoatterwâld bij Heerenveen gehouden werd. Op een Bijzondere Eredivisie spelen G-teams van voetbalploegen tegen elkaar - oftewel jonge voetballers (tussen de 10 en 18) met een beperking.

Opluchting om lagere energienota

Zakken met die prijzen! De tientallen miljarden euro’s extra die het kabinet inzet om de torenhoge energierekeningen dit en volgend jaar te drukken, zorgen voor grote opluchting bij consumenten en kleinbedrijf.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat er een prijsplafond komt voor gas en elektriciteit dat hoger is dan het met Prinsjesdag had aangekondigd. Dat opgeschroefde plafond leidt tot lagere prijzen. Voor gasverbruik tot 1200 m3 per jaar betalen huishoudens vanaf 1 januari 1,45 euro per kuub. Dat was 1,50 euro.

Voor stroomverbruik tot 2900 kilowattuur betalen ze 0,40 euro per kilowattuur. Dat was 0,70 euro tot 2400 kilowattuur. Ook kleine bedrijven en maatschappelijke instellingen krijgen de meevaller doorgerekend.

Doet (87) al tachtig jaar lid van gymvereniging

Doet Draijer is een inspiratiebron voor iedereen die meer wil bewegen. Zij is al tachtig jaar lid van gymnastiekvereniging Tonido . Elke dinsdagmiddag spreidt Doet Draijer (87) haar badlaken op de vloer van het speellokaal van basisschool de Waadwizer in Tzummarum.

Gestoken in een strakke zwarte gymbroek boven spierwitte sportsneakers meldt ze zich om half drie bij gymjuf Corrie Haarsma. Die geeft Doet, samen met zes andere grijzende dames uit het dorp, elke week een work out.

Als het cluppie seniore gymsters van Tonido (Tot Ontspanning Na Inspanning Door Oefening) paraat is, slingert Corrie de draagbare cd-speler aan en verandert het lokaal in een gymnastiekzaal.

De dames marcheren in grote hoge passen op marsmuziek, ze zwieren en waaieren hun armen en benen wijd uit op een vrolijke wals en gooien hun benen huppakee, zo in een kleermakerszit.

Geen oude gymsterren, wél een oude gymclub

WIK-FTC, ‘de moeder aller Heerenveense sportverenigingen’, bestaat 150 jaar. De gymnastiekvereniging heeft in al die tijd een belangrijke rol heeft gespeeld, dat staat als een rekstok boven water.

Willen Is Kunnen-Friso Tyr Combinatie. Daarvoor staat WIK-FTC, dat zich van oudsher sportvereniging noemt, maar zich tegenwoordig volledig richt op gymnastiek en toestelturnen.

Gymnastiek voor peuters en ouderen (,,Van 2 tot 82 jaar’’) en prestatief turnen, dat kan leiden tot successen op nationale kampioenschappen. ,,Ambitieuze turners en turnsters weten onze vereniging te vinden’’, zegt Klaas Kramer (57), voorzitter van het jubilerende WIKFTC. Olympisch kampioen Epke Zonderland begon zijn carrière hier.

Gaan zwarte wieken vogellevens redden?

Twee van de negen windmolens op Nij Hiddum-Houw bij Cornwerd krijgen zeer waarschijnlijk elk één zwarte wiek. Zo’n afwijkende wiek kan het aantal dodelijke botsingen van vogels aanzienlijk verkleinen, leert onderzoek in Noorwegen.

Alle molens op het park bij Cornwerd zijn volgens plan grijswit geschilderd. De draaiende wieken lijken in de ogen van vogels op een vage vlek die ze kunnen negeren, met botsingen als gevolg. Als één van de drie wieken een afwijkende kleur krijgt, is dat vlekpatroon doorbroken en zijn de vogels gewaarschuwd.

Nieuws

menu