Dit is wat we vanavond van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

Vanavond om 19.00 uur is er een perconferentie over de coronamaatregelen ANP

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven maandagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?

De kans is klein dat er maandagavond versoepelingen aangekondigd worden. Het gaat hooguit om kleine aanpassingen van de huidige maatregelen. Twee weken geleden kondigde het demissionair kabinet aan dat middelbare scholen de deuren weer konden openen en dat contactberoepen weer aan de slag mochten.

Het kabinet gaat voorbereidingen treffen om over drie weken de teugels meer te laten vieren. Haagse bronnen bevestigen dat wanneer de cijfers dalen, de terrassen weer open kunnen en dat fysiek onderwijs mogelijk wordt op hbo’s en universiteiten.

Avondklok

De omstreden avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart, hoewel Rutte en De Jonge op 23 januari aangaven dat deze bovenaan het lijstje van versoepelingen stond. Deze zou in eerste instantie lopen tot 15 maart. Ingewijden zeiden dit zondag na het Catshuisberaad.

Verpleeghuizen

De Jonge zei vrijdag dat er waarschijnlijk meer kan in verpleeghuizen. Nu een groot deel van de bewoners gevaccineerd is, dalen hier de sterftecijfers.

Donderdag lekte een advies van het Outbreak Management Team (OMT) uit. Hierin zou staan dat bewoners die al twee prikken hebben, dagelijks twee bezoekers mogen ontvangen. De quarantaine zou ook verkort worden van tien naar vijf dagen.

Terrassen

De druk op het kabinet is hoog nu de virologen aangeven dat geopende terrassen kan voorkomen dat grote groepen ongereguleerd samenkomen in parken. Toch is de kans klein dat het kabinet tijdens de personferentie de horeca groen licht geeft om de terrassen te openen. Vorige week was er al wel een protest van horeca-ondernemers in onder meer Groningen, waar de terrassen tijdelijk werden uitgezet.

Reizen

Het demissionair kabinet verlengt het negatieve reisadvies tot 15 april. Dat bevestigen ingewijden van het kabinet. Vanaf november geldt een negatief reisadvies voor bijna alle landen. Vanaf december geldt dit voor alle landen in de wereld.

Vaccinatiebewijs en testen

Het demissionair kabinet gaat ook kijken of er meer vrijheden mogelijk zijn door middel van een vaccinatiebewijs of sneltesten met een negatieve uitslag. Volgens Haagse bronnen wordt gewerkt aan een plan. Daarbij is het belangrijk dat er geen vaccinatiedwang opspeelt.

Verkiezingen

De verkiezingen zijn op 15, 16 en 17 maart. Er was eerder al afgesproken dat de politie tijdens de verkiezingen geen boetes uitdeelt wanneer iemand aan kan tonen dat hij of zij vanwege de verkiezingen na 21.00 uur nog buiten is en daardoor de avondklok overtreedt.

Sporten

Twee weken geleden kondigde het kabinet aan dat buitensporten in groepsverband voor mensen tot 27 jaar weer mogelijk is. Als de coronacijfers dalen wil het kabinet dit volgens ingewijden over drie weken ook mogelijk maken voor mensen ouder dan 27 jaar.

Persconferentie

De persconferentie wordt dit keer na twee weken gehouden in plaats van na drie weken. Dit heeft te maken met de verkiezingen die volgende week plaatsvinden. De persconferentie van maandag is de laatste voor de verkiezingen.

De persconferentie is vanavond om 19.00 uur live te volgen op de website van de Leeuwarder Courant.

Nieuws

menu