Dag 1: Dit is wat we tot nu toe weten over de van boord geslagen containers boven de Waddeneilanden

Het strand van Vlieland. FOTO RONALD DE JONG

Niet minder dan 270 containers zijn in de nacht van dinsdag op woensdag ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum overboord geslagen van de MSC Zoe, één van de grootste containerschepen ter wereld. Ruim 20 spoelden tot nog toe aan op de Waddeneilanden. Dit is wat we nu weten over de aangespoelde containers.

De MSC Zoe voer van een Portugese haven naar de Bremerhaven in Duitsland. De MSC Zoe is één van de grootste containerschepen ter wereld en kan 19.000 containers vervoeren. Het schip vaart onder Panamese vlag. Het schip is bijna 400 meter lang en is in 2015 gebouwd.

Stormachtige wind

In de nacht van dinsdag op woensdag sloegen ongeveer 270 containers overboord. Op dat moment waaide er een stormachtige wind met kracht 8 à 9 uit het noordwesten. Volgens weerkaarten stond er een golfslag van ruim 5 meter hoog.

Bij daglicht werd de schade zichtbaar: op zowel Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog spoelden volle, halfvolle, dichte en opengeslagen containers aan. Eerst ging de Kustwacht uit van 30 containers, in de loop van de dag werd het cijfer bijgesteld naar 270. Op Ameland spoelden geen containers aan, maar wel koelkasten en diepvriezers. Later op de dag kreeg ook Texel ongevraagd de eerste goederen op haar stranden.

Rond het middaguur telde de Kustwacht 21 aangespoelde containers. Op Terschelling en Vlieland troffen ambtenaren ook dichte containers aan. Samen met de politie werden deze verzegeld en naar de gemeentewerf gebracht. Er is contact tussen de gemeenten en de reder over de kosten. De gemeente wil de gemaakte kosten verhalen op de reder.

Van kuipstoeltjes tot gevaarlijke stoffen

In de containers zit van alles: van auto-onderdelen tot IKEA-meubelen, speelgoed, fleecedekens, kuipstoeltjes, lattenbodems en gloeilampen. Maar ook: rieten manden en portemonnees.

Ook zijn er minstens drie containers die gevaarlijke stoffen bevatten over boord geslagen. Deze containers zijn nog niet gelokaliseerd, maar de kans is ook aanwezig dat de containers zijn gezonken.

In die containers zit organisiche peroxide. Volgens hoogleraar chemie Adri Minnaard van de Rijksuniversiteit Groningen is organische peroxide een stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic. Bij aanraking met de stof kan dit leiden tot verwondingen. ,,Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt’’, meldt een woordvoerder van de Kustwacht.

De drie containers zijn nog niet gelocaliseerd. Volgens de Kustwacht gaat het om een gele, een blauwe en een roestbruine container met de nummers MSCU3713629, CXDU2077321 en TCLU41747408.

De Kustwacht vliegt donderdag opnieuw over de Waddeneilanden en de Noordzee om de zoekgeraakte containers te lokaliseren.

Opruimen

Op de stranden van de Waddeneilanden waren woensdag tientallen mensen aan het jutten. De container met televisieschermen was populair. De meeste goederen, ook de televisies, zijn hun waarde kwijtgeraakt. Lampen zijn kapot, net als speelgoed. Ook zijn niet alle spullen compleet. Zo spoelden er stoelen zonder poten aan. Ander waar zoals rieten manden zijn nog intact en goed bruikbaar, constateerden jutters.

Een deel daarvan gaat mee naar huis, als souvenir, maar dat vindt de gemeente niet erg. ,,Het is alleen maar heel lief. Wij zijn blij dat we de troep kwijt zijn. Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, het spul ligt over het hele strand'', zegt burgemeester Tineke Schokker (CDA) van Vlieland. Schokker over de Terschelling en hun containers: ,,Zij hebben de leuke containers. Maar we gunnen het onze buren hoor.''

Schokker denkt dat Vlieland nog wel een paar dagen bezig is met opruimen. ,,We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren. Dit hebben we wel vaker gehad. De kosten declareren we bij de reder, zo werkt dat'', aldus Schokker.

De regels voor het strandjutten liggen vastgelegd in de Wet op de strandvonderij, die stamt uit 1931 en de Wrakkenwet (193$). De Wet schrijft voor dat alle voorwerpen die in Nederland op het strand worden gevonden, aan de polite of de strandvonder moet worden overgedragen. De burgemeester is meestal de hoofdstrandvonder.

Donderdagochtend plaatst de gemeente Terschelling vuilcontainers bij de strandovergangen op het eiland, bij Groene Strand, Paal 8, Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend. Jutters wordt gevraagd daar het afval in te stoppen.

Nieuws

menu