Dit is het goede nieuws van deze week: meer dan een kwart miljoen euro voor Oekraïne en komen de beste oliebollenbakkers van Nederland uit Friesland?

Het goede nieuws van deze week.

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant en op LC.nl verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach de dag insturen.

In de laatste week van 2022 was er volop goed nieuws.

Inzamelingsactie voor Oekraïne groot succes

Mensen kwamen gisteren massaal spullen doneren voor Oekraïne in Leeuwarden, Groningen en Emmen. Ruim voor de officiële start van de inzamelingsactie om 10.00 uur weten mensen het inleverpunt aan de Sixmastraat in Leeuwarden al te vinden. Negen containers zitten stampvol goederen. Daarnaast is er meer dan een kwart miljoen euro ingezameld. Journalist Patrick van ’t Haar (50), initiatiefnemer van de actie, is overdonderd door het succes van de inzamelactie. ,,Wat een opkomst, wat een betrokkenheid! Negen containers vol goederen en meer dan 260.000 euro. Overweldigend en ontroerend. Hiermee kunnen we het verschil maken voor Oekraïners, in een land waar zoveel kapot is.’’

De beste oliebollenbakkers van Nederland komen misschien wel uit Friesland. Deze twee Friese teams staan in de finale

Nederlands beste oliebollenbakkers komen misschien uit De Fryske Marren . Twee van de zes teams van de SBS6-competitie komen uit deze Friese gemeente.

Henry van Drogen (54) en Alex Hoks (64) bakken sinds vijftien jaar voor hun Voetbalvereniging De Wite Peal (DWP) uit Sintjohannesga. De oliebollen worden verkocht en de opbrengst is voor de clubkas. Het duo laat jaarlijks tussen de 2.500 en 3.000 oliebollen in het vet glijden. En dit jaar kunnen ze gekroond worden tot de beste oliebollenbakkers van Nederland.

Sportschool GO 180 kan doorstart maken dankzij anonieme geldschieter

,,Dit is prachtig’’, reageert Van der Lei. Over een doorstart van de Groninger vestiging, waar vijf mensen werkten, wordt nog onderhandeld. De nieuwe eigenaar van de Leeuwarder sportschool wil anoniem blijven , zegt Van der Lei.

,,Diverse ondernemers in Leeuwarden droegen het bedrijf een warm hart toe en hebben uiteindelijk een helpende hand geboden’’, meldt bewindvoerder Arnold Zwaagstra van Bureau Benedictus. De oprichters van GO 180, Jeroen Dijkstra en Hielke van der Lei, belandden eerder deze maand in een schuldsaneringsregeling (WSNP).

Dankzij de doorstart kan de sportschool aan de Tesselschadestraat op 2 januari de deuren weer openen. Dijkstra en Van der Lei blijven beide het gezicht van GO 180. Ook de vijf personal coaches in Leeuwarden blijven aan.

Zin om dingen te slopen? Dat kan, legaal, bij de Sloopkeamer in Dokkum

Wie zich even wil laten gaan en zin heeft om te ‘huffen’, moet naar de Sloopkeamer in Dokkum. Daar kun je sinds kort van alles kapotmaken.

De 31-jarige uit Jouswier huurt een gedeelte van het gebouw waar ze een bar met keuken en twee zogeheten ‘sloopkeamers’ heeft ingericht. De afgelopen maanden is ze samen met haar (schoon)familie druk in de weer geweest om de boel te verbouwen. Alles is opnieuw geschilderd, de ramen zijn gepoetst en de ruimte is netjes gemeubileerd.

Niets is nieuw, vertelt Van der Galiën trots. Via Marktplaats vond ze een gratis op te halen keuken, stoelen kwamen van een restpartijenhandel in Dokkum, een grote tafel via familie en de immense bar komt uit Haaksbergen. ,,Dat ding wie net te huffen, sa swier’’, zegt Van der Galiën. Met steekkarren en een heftruck is de bar naar binnen getakeld. Maar dan heb je ook wat. ,,It liket hjir wat op in âlde kroech, dat fûn ik moai.’’

Streetartcollectief Writer’s Block kleurt de muren van Leeuwarden en hoopt op structureel subsidie van de gemeente

Wie door Leeuwarden loopt, kan niet anders dan een kunstwerk van streetartorganisatie Writer’s Block tegenkomen. Om door te groeien wil de organisatie structureel gesubsidieerd worden vanuit de gemeente.

Uit liefde voor streetart richtten Serge Hollander en Peter Reen vijf jaar geleden Writer’s Block op. Inmiddels sieren rond de honderd schilderingen muren in Leeuwarden. In heel Friesland zijn er ongeveer 120 en de organisatie is ook buiten de provincie actief.

Muurschilderingen vergroten de leefbaarheid van een wijk. En dat is waar het de mannen om te doen is. ,,Je ziet de sociale verandering die de street art teweeg kan brengen”, zegt Hollander. ,,Plekken die eerst grimmig zijn, worden kleurrijk en vervolgens bezocht door mensen om de kunstwerken te bekijken.”

Nieuws

menu