Dit is het goede nieuws van deze week: lego als therapie, boodschappen in een kruiwagen en trotse organisatie Ballonfeesten

De organisatie van de Friese Ballonfeesten in Joure is dik tevreden met de 36.000 bezoekers die op het spektakel afkwamen. FOTO JARING RISPENS

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant en op LC.nl verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach de dag insturen.

Schelpenpaadje

De pittoreske huisjes van het gehucht Commissiepolle, ten zuiden van de Tsjûkemar, liggen allemaal aan een schelpenpaadje van amper een meter breed. Gemotoriseerd verkeer is hier taboe en dat willen de bewoners Jacob en Riekje de Boer graag zo houden. Zij zijn eigenaar van het eerste deel van het schelpenpad en verlenen andere gebruikers het recht van voet- en kruipad. Met kruiwagens brengen de bewoners boodschappen en andere waar naar hun huizen. Weer of geen weer. De buren die achteraan wonen, hebben elke keer zo’n 300 tot 600 meter af te leggen. Weer of geen weer. Jacob: ,,Dy moatte in aardich eintsje triuwe. Ek as it stoarmet. Somtiden begruttet my dat wol.’’

Een soort van Trance

Onder de titel ‘Summerschool’ biedt Fier in Leeuwarden ook dit jaar weer een gevarieerd zomerprogramma voor ongeveer zestig jonge meiden die hier wonen. Zij gaan vaak niet op vakantie, maar hoeven zich toch niet te vervelen. Jacques Beemsterboer geeft bijvoorbeeld een workshop Legopakketten bouwen. ,,Als ik met Lego bezig ben, vergeet ik even alle zorgen’’, legt hij uit. ,,Ik raak er in een soort van trance van. Je focust je alleen op het in elkaar zetten van de steentjes. Dat is heel fijn. Het is een soort therapie.” Het zomerprogramma is maandag gestart en duurt nog tot en met 11 augustus.

Ballonfeesten

Op de Friese Ballonfeesten in Joure kwamen dit jaar in vier dagen ongeveer 36.000 bezoekers af, meldde de organisatie dinsdag. Bestuurslid Gerben Veenstra toonde zich dik tevreden. ,,Zeker als je kijkt naar twee jaar corona en dat we pas in februari gestart zijn met de voorbereidingen. We kijken met zijn allen trots terug op dit evenement.’’ De zaterdag was met 15.075 bezoekers de drukste dag. De tweede dag, donderdag, werd afgelast vanwege het slechte weer. Voor het eerst telde de organisatie met meetapparatuur bij de ingang. Bij de vorige editie in 2019 telde de organisatie nog (met de hand) 45.000 bezoekers in vijf dagen. Een te ruwe schatting volgens Veenstra, die denkt dat er toen zo’n 40.000 mensen geweest zijn.

Sudergemaal

Na de komende winter wacht het Sudergemaal bij openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets een grondige renovatie, zo werd de afgelopen week bekend. Er is 200.000 euro beschikbaar voor de opknapbeurt. Het is de bedoeling dat het rijksmonument er tijdens het honderdjarig bestaan in 2024 weer tiptop bij staat. Het Sudergemaal, opgetrokken in Amsterdamse Schoolstijl, was één van de eerste elektrische gemalen van Nederland en vervulde een hoofdrol bij de aanleg van de Grote Veenpolders in Smallingerland en Opsterland. Hoewel de twee pompen na bijna honderd jaar nog in gebruik zijn, is renovatie nodig om de werking van het Sudergemaal ook in de toekomst nog te kunnen demonstreren.

Hulpverleningsdag

Voor het eerst in tien jaar was er woensdag weer een 112-dag op Vlieland. Op de helihaven lieten de hulpverleningsinstanties zien wat het eiland in huis heeft. ,,De mensen hebben vaak geen idee wat er in het hoogseizoen allemaal voor hulpverlening paraat staat’’, stelde organisator Leo Hans Sterenberg, bouwkundige voor de gemeente, maar ook rampenbestrijder en ambulancechauffeur. ,,Op de eilanden dragen we heel veel petten.” Politie, brandweer, KNRM, de SIGMA (snel inzetbare groep ter medische assistentie – de eiland-variant van het Rode Kruis) en ambulancedienst zijn van de partij. Het publiek kon onder meer twee ambulances en een ambulancehelikopter bezichtigen.

Nieuws

menu