Dit is de zetelverdeling in de Provinciale Staten van Friesland na de monsterwinst van BBB

De Provinciale Staten van Friesland.

De Provinciale Staten van Friesland. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

De afgetekende winst van de BoerBurgerBeweging in Friesland zorgt voor een aardverschuiving in de Provinciale Staten. De partij behaalde 27,9 procent van de stemmen, goed voor 14 zetels.

De op één na grootste partij in Friesland is de Partij van de Arbeid, die vijf zetels behaalt. In 2019 had de partij er nog zes. Het CDA behaalt in 2023 vier zetels en halveert daarmee haar zetelaantal. FNP blijft op vier zetels staan en de VVD levert één zetel in (van vier in 2019 naar drie in 2023).

GroenLinks blijft met drie zetels gelijk aan het aantal zetels in 2019 en zowel PVV als ChristenUnie zakken van drie naar twee. Forum voor Democratie komt als grote verliezer uit de bus en verliest vijf zetels (van zes naar één). Ook SP en D66 behalen ieder één zetel en halveren daarmee. De Partij voor de Dieren behaalt eveneens één zetel en blijft daarmee gelijk aan het resultaat van 2019.

Nieuwkomers

Provinciaal Belang Fryslân en JA21 behalen ieder één zetel en zijn daarmee nieuwkomers in de Provinciale Staten. 50PLUS verlaat de Friese Provinciale Staten. Zij gaan van één zetel in 2019 naar nul. Belang van Nederland en AWP voor Water, Klimaat en Natuur halen de kiesdrempel niet.