Hoe Henk Brink deze week de jackpot van 438 miljoen euro naar Friesland, Drenthe en Groningen bracht

Met zijn kenmerkende nuchterheid was Drents gedeputeerde Henk Brink deze week de man die 438 miljoen euro aan Europees geld naar Friesland, Drenthe en Groningen bracht.

Gedeputeerde Henk Brink, provincie Drenthe.

Gedeputeerde Henk Brink, provincie Drenthe. Foto: Marcel Jurian de Jong

,,Of ik ’s avonds een borrel heb gedronken? Nee hoor. Dat doe ik pas als we de eerste van die 20.000 nieuwe banen hebben ingevuld.’’

Het waren voor Noord-Nederland de onderhandelingen van het jaar; op het ministerie van Economische Zaken werd woensdag de knoop doorgehakt over de verdeling van in totaal 1,6 miljard euro aan Europees geld. Het Noorden ging er met de grootste buit vandoor.

De komende zeven jaar vloeit hier 108 miljoen naartoe aan EFRO-geld en 330 miljoen euro aan geld uit het Just Transition Fund (JTF). Het zijn duizelingwekkende bedragen, erkent Brink, die zich daags erna nog even in de arm moest knijpen. ,,Het is gewoon een uitdaging om dat allemaal weg te zetten’’, grinnikt hij.

Al ver voor de zomer begonnen de onderhandelingen. Achter de schermen draaiden de lobbyisten overuren. Iedere regio eiste zijn deel uit die royale Brusselse ruif. West-, Zuid- en Oost-Nederland merkten dat Noord-Nederland de beste papieren had; het JTF (totaal: 623 miljoen euro) was immers specifiek bedoeld als compensatie voor de 20.000 banen die verloren gaan met het beëindigen van de traditionele gaswinning.

Het kabinet leek de Brusselse zilvervloot in vieren te willen knippen. Dan was iedere regio met 110 miljoen euro naar huis gegaan. Politieke druk vanuit de Tweede Kamer voorkwam dat. In de Tweede Kamer kwamen met name ChristenUnie en CDA in stelling. Ook de PvdA hield een pleidooi voor Noord-Nederland.

De ministeries van Economische Zaken en van Sociale Zaken hebben over de regionale verdeling van het EU-geld het laatste woord, maar binnen het kabinet waren de politieke bandbreedtes vastgelegd, merkte Brink; het Noorden kreeg het meeste geld, maar de andere drie regio’s mochten beslist niet met lege zakken naar huis. Brink citeert staatssecretaris Mona Keijzer (EZ, CDA) die aan de overkant zat van de onderhandelingstafel; ,,Iedereen moest die avond met een fatsoenlijke uitslag thuis kunnen komen’’.

Tijdens de finale bijeenkomst op het ministerie zat hij met Eddy van Hijum (Oost), Theo Bovens (Zuid) en Barbara Kathmann (West) aan tafel. Staatssecretaris Keijzer werd gechaperonneerd door Carsten Herstel, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken.

Het Noorden had meer poen gewild uit het EFRO-fonds dat is bedoeld voor economische structuurversterking. Het gemiddelde inkomen in Friesland en Drenthe is immers een stuk lager dan het Nederlands gemiddelde. ,,We hadden eigenlijk 130 of 135 miljoen moeten krijgen’’, zegt Brink. ,,Dat was verdedigbaar geweest. Misschien wel 150 miljoen euro.’’

Het werd 108 miljoen, iets meer dan de 103,5 miljoen in de voorgaande periode. West-Nederland kreeg een vorstelijk deel van 40 procent van de EFRO-pot. Brink ging akkoord vanwege die grote klapper van 330 miljoen euro uit het Just Transition Fund die naar Noord-Nederland komt. Andere regio’s moesten het doen met een ‘schamele’ 58,5 miljoen euro.

Voor met name West-Nederland, dat gewend is in Den Haag aan het langste eind te trekken, waren de druiven zuur. Toch ging iedereen tegen zessen vriendelijk uiteen met de door Keijzer voorgestelde slotverdeling. Brink: ,,Daar heb ik waardering voor’’.

De komende zeven jaar is het zaak die 438 miljoen euro EU-geld in het Noorden netjes te besteden. Innovatie in het kleinbedrijf, waterstof, kennisontwikkeling, er ligt een keur aan plannen klaar.

’s Avonds, na thuiskomst in Drenthe, is Brink eerst rustig de paarden gaan voeren. ,,We hebben het samen goed gedaan. We krijgen veel geld, maar ik vind dat ook volkomen terecht. Wij hebben hier de grootste uitdagingen liggen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland