Dit is de gemiddelde WOZ-waarde van de woningen in jouw gemeente

De WOZ-waarde van woningen in Friesland is wederom gestegen. De waarde ligt dit jaar gemiddeld 5,9 procent hoger dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De WOZ-waarde is de waarde van de woning en wordt bepaald door de gemeente. Onder meer de ligging, de inhoud en de oppervlakte van het perceel spelen mee in de waardebepaling. Op basis van de WOZ worden heffingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten.

De gemiddelde woningwaarde steeg in Friesland het hardst in de gemeente Opsterland, met 9,3 procent. Op de Waddeneilanden bleef de stijging beperkt. In Heerenveen (8,6) en Smallingerland (8,3) steeg de waarde ook flink.

Leeuwarden behoort nog tot de gemeenten met de laagste gemiddelde WOZ-waarde. Dat komt, schetste CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen al eens, door het grote aantal sociale huurwoningen. ,,Die zijn minder waard dan koophuizen.” Leeuwarden geldt daarbij als een arme stad, zegt hij, met een paar van de armste wijken van Nederland. ,,Hier zullen ook niet de duurste huizen staan. Die arme wijken halen het gemiddelde van Leeuwarden nog verder naar beneden.”

Landelijk is er volgens het CBS sprake van het vijfde jaar op rij waarin de WOZ-waarde stijgt. De gemiddelde waarde in Nederland was op 1 januari 270.000 euro. Alleen Terschelling (332.000) en Vlieland (271.000) komen daar in Friesland bovenuit. Sowieso is de WOZ-waarde in Friesland gemiddeld vrij laag: 218.000 euro. Alleen in Groningen (186.000) ligt het gemiddelde lager, al steeg de waarde daar volgens het CBS wel het hardst (12 procent).

Nieuws

menu