Nieuwe bom onder de stikstofmaatregelen: alweer blijkt dat emissiearme stallen niet doen wat ze beloven

Emissiearme stalvloeren doen niet wat ze beloven, schrijven onderzoekers van Wageningen University and Research in een uitgelekt concept-rapport. De bevindingen leggen een nieuwe bom onder de stikstofmaatregelen waar toch al ruzie over werd gemaakt.

De Koudumer melkveehouder Anton Stokman heeft driehonderd koeien in een stal met een speciaal ontwikkelde dichte loopvloer, die de emissie uit de onderliggende mestkelder moet beperken.

De Koudumer melkveehouder Anton Stokman heeft driehonderd koeien in een stal met een speciaal ontwikkelde dichte loopvloer, die de emissie uit de onderliggende mestkelder moet beperken. Foto: Marco Keyzer

De voortekenen waren er al. In maart 2021 oordeelde de bestuursrechter in Groningen in een zaak tegen een melkveehouder uit Ee dat emissiearme stalsystemen waarschijnlijk niet werken. In september vorig jaar stelde de Raad van State dat het helemaal niet zeker is dat de twee meestgebruikte emissiearme staltypes voor melkveehouders ook daadwerkelijk minder stikstof uitstoten.