Directielid De Friesland weg om Sionsberg

De Friesland Zorgverzekeraar.

De problemen die deze zomer ontstonden rond Sionsberg leiden tot het vertrek van Brenda van Haarst uit de top van De Friesland Zorgverzekeraar.

Van Haarst kondigde deze week onverwacht haar vertrek aan. Als directeur Zorg en Gezondheid was ze lid van het zevenkoppige managementteam onder de twee bestuurders Bert van der Hoek en Steven Hofenk. De Friesland (DFZ) wil geen toelichting geven op haar ontslag, maar bevestigt dat Van Haarst in belangrijke dossiers ,,niet op één lijn zat met de bestuurders’’. Haar vertrek wordt betreurd. De organisatie roemt haar verdiensten voor DFZ.

In juli zegde de verzekeraar het vijfjarig contract met de drie eigenaren van Sionsberg op omdat ze van mening verschilden over de koers. Daardoor kwam het anderhalvelijnscentrum onvoldoende van de grond, vond DFZ. Na de zomer wilde De Friesland gesprekken voeren over hoe het dan verder moest.

Verrassing

Tot verrassing van velen koos de verzekeraar voor een biedingenstrijd. Enerzijds werd er gesproken met DC Klinieken van Loek Winter en Cardiologie Centra Nederland (CCN) van Igor Tulevski, de twee zorgondernemers die de poliklinieken in Dokkum runnen. Daar tegenover kwam een groep te staan van ZuidOostZorg, de derde eigenaar van Sionsberg, met de KwadrantGroep, GGZ Friesland en de ziekenhuizen MCL en Nij Smellinghe.

Drie betrokkenen zeggen dat Van Haarst een van de inspirators was van die tweede groep. Al snel bleek echter dat De Friesland onmogelijk om DC Klinieken en CCN heen zou kunnen gezien de investeringen die zij in Dokkum deden en de steun die zij genieten van de medisch specialisten. Was het wel tot een breuk gekomen, dan zou dat tot een rechtszaak hebben geleid. Bovendien liep DFZ door de gang van zaken deuken op in zijn imago.

Vorige week werd dan ook bekend dat De Friesland voor drie jaar weer in zee gaat met DC Klinieken en CCN voor de poliklinische zorg. Over de toekomst van het anderhalvelijnscentrum wordt nog gesproken met de andere bieders.

Brenda van Haarst kwam in maart 2012 bij DFZ. Ze wil de achtergronden van haar vertrek niet toelichten. Haar takenpakket wordt voorlopig overgenomen door Bert van der Hoek.

Nieuws

Meest gelezen