Directeur Ids Hellinga weg bij KFPS

Ids Hellinga.

Ids Hellinga stopt als directeur van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS). Het bestuur heeft dat in goed overleg met Hellinga besloten, zo werd woensdagavond bekend tijdens een online regio- en ledenvergadering. Hellinga was 18 jaar directeur van het Friezenstamboek.

Het bestuur wil de structuur in de vereniging veranderen en wil de directeursfunctie en fokkerijzaken scheiden, zo meldde interim-voorzitter Detlef Elling. Hellinga was voor beide verantwoordelijk. ,,We zijn tot de conclusie gekomen om niet samen verder te gaan”, zei Elling. ,,We gaan nu in gesprek om een goede oplossing te vinden en na te denken hoe we verder gaan.”

Het stamboek is Hellinga erkentelijk voor zijn werk voor het Friezenstamboek. Zijn grote kennis van de fokkerij en genetica hebben bijgedragen aan hoe het stamboek er nu voor staat.

Meningen verdeeld

De meningen over Hellinga waren verdeeld binnen de vereniging. Hij werd geprezen om zijn kennis, maar kreeg kritiek over zijn grote invloed op veel zaken binnen het stamboek.

Het KFPS heeft een roerig jaar achter de rug. Er was veel onrust over de goedkeuring van de hengst Boet, die lijdt aan cornage, een mogelijk erfelijke aandoening aan de luchtwegen. Meerdere bestuursleden stapten vanwege de kwestie op en onlangs maakte inspecteur Harrie Draaijer bekend dat hij na 39 jaar zijn functie neerlegde , omdat hij was beschadigd door de ophef rondom de goedkeuring waar hij mede verantwoordelijk voor was.

De vereniging heeft een onafhankelijk onderzoek laten plegen naar de gang van zaken rondom de goedkeuring. Daaruit bleek dat zowel de hengstenkeuringscommissie als de ledenraad correct hebben gehandeld.

Nieuws

Meest gelezen