Dillema-monument op de juiste plek

Jonge meiden van AV Lionitas lopen een 200 meter langs het monument voor Foekje Dillema. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Frieslands grootste hardloopster heeft postuum een monument gekregen bij de atletiekbaan, waar ze in de jaren veertig haar korte carriëre begon.

Ids Willemsma ontwierp en maakte het gevaarte - twee hardloopbenen van cortenstaal - spontaan, toen hij na het overlijden van Foekje Dillema (1926-2007) het verhaal over de in Burum geboren atlete hoorde.

Atletiekvereniging Vitesse

Na omzwervingen is het monument vrijdag op bij de ingang van de atletiekbaan van AV Lionitas in Leeuwarden officieel onthuld. Het is een mooie plek, want Dillema begon met hardlopen bij de toenmalige atletiekclub Vitesse.

Foekje Dillema liep in 1950 het 200-meter-record van Fanny Blankers-Koen uit de boeken. Haar ontzagwekkende tijd van 24,1 seconde gaf aanleiding tot roddel. De atlete zou lopen als een kerel. Een maand nadien werd ze door de Atletiekunie geschorst, omdat ze was weggebleven bij een verplichte geslachtskeuring.

Dillema verdween uit beeld. Pas na haar dood doken sporthistorici en biografen vol vuur op het navrante verhaal. Uit genetisch materiaal is gebleken dat Foekje Dillema een vrouw was met een y-chromosoom.

Eerbetoon

In hedendaagse termen zou men wellicht spreken over een interseksueel persoon. Op zulke mensen zijn wedstrijdreglementen niet goed ingericht. Vriendin Gees Jorna bracht bij de onthulling van het monument in herinnering hoe vernederend Dillema haar uitstoting heeft ervaren.

De hardloopbenen van Willemsma - te zien vanaf de Middelzeelaan - zijn ook op te vatten als eerbetoon aan alle sporters die het zonder genderneutraal vangnet hebben moeten stellen.

Nieuws

menu