Dieven zagen gat in het Observeum van Burgum & ouders omgekomen Tara stellen rederij uit Harlingen opnieuw aansprakelijk | nieuws uit Friesland van 15 maart

Beeld: LC

Beeld: LC

Uitgezaagde dakplaten, verdwenen voorwerpen en vooral veel waterschade. Dat troffen museummedewerkers dinsdagmiddag aan in het Observeum in Burgum. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De dakinbraak was toen al uren geleden, vertelt bestuurslid Henk Plantinga van de sterrenwacht met streekmuseum. „Wy tinke dat it rûn 6, 7 oere west hie, mar dat hat te krijen mei it wetter. It hat tiisdeitemoarn aardich reind.”

Wat er uit de vitrine is gestolen, is voor Plantinga nog wat gissen . Niet dat hij het anders zou zeggen. „Wat der stellen is, ha we miskien yn brûklien. Dan moatte de eigeners it earst witte.”

Ouders omgekomen Tara (12) stellen rederij uit Harlingen opnieuw aansprakelijk. Rederij had pro-actief papieren moeten controleren

De ouders van de omgekomen Tara stellen Rederij Vooruit opnieuw aansprakelijk voor het dodelijke ongeval afgelopen zomer op het schip de Risico.

Ze doen dat nadat deze krant bekend maakte dat de papieren van het schip niet in de orde waren en daarom niet uit had mogen varen. Dat bleek uit documenten van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De scholiere (12) uit Den Haag was op 31 augustus met haar school op zeilkamp op de Waddenzee. Aan boord van de klipper brak de giek af, waardoor het meisje dodelijk gewond raakte.

Openbaar Ministerie: geen strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk misbruik door medewerkster Woodbrookers

Het Openbaar Ministerie zegt dat er geen wettig en overtuigend bewijs is gevonden van grensoverschrijdend gedrag bij behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen. Een jongere zou seks hebben gehad met minimaal één vrouwelijke medewerker.

Jeugdhulp Friesland deed in november aangifte van mogelijk grensoverschrijdend gedrag en criminele activiteiten bij Woodbrookers. Dat is een behandelcentrum voor jongeren met gedragsproblemen dat zowel een open als gesloten afdeling kent. ,,Over de details van het onderzoek en de overwegingen kan ik verder niet uitweiden”, meldt Melanie Kompiers van het Openbaar Ministerie.

Welke club pakt door op Milan van Ewijk? Naast PSV ook FC Augsburg geïnteresseerd in rechtsback van SC Heerenveen

Clubs hebben zich nog niet gemeld bij SC Heerenveen voor Milan van Ewijk, maar dat is een kwestie van tijd . De rechtsback staat volop in de belangstelling, onder meer van PSV en FC Augsburg.

De voorbije transferperiode was er al concrete interesse van onder meer Fulham en Sporting Portugal, terwijl PSV de verrichtingen van Van Ewijk al langer nauwgezet volgt. Laatstgenoemde club is nog steeds geïnteresseerd in de 22-jarige rechtsback en wil mogelijk deze zomer doorpakken.

Lange rijen en stembiljetten aanstampen met de bezemstok. Vanwaar die drukte in stembureau Nij Beets?

Het is nog geen elf uur als stembureaulid Jeanette Numan de kliko met stembiljetten al drie keer heeft moeten opschudden om ruimte te maken voor meer papieren. ,, Ik heb het nog nooit zo druk gezien .’’

Deze woensdagochtend vroeg stonden de eerste stemmers al op de stoep, weet stembureaulid Dethmer Wynia. En als het tegen koffietijd loopt is het nog altijd druk voor de drie stembureauleden. Aan het stukje gebak, neergezet door een vrijwilliger van dorpshuis it Trefpunt, komen ze nauwelijks toe en ook het boek dat één van de drie heeft meegenomen ligt nog onaangeroerd in de tas.

Persoon overleden op Westergoawei N383 bij Marsum

Op de Westergoawei N383 bij Marsum is woensdag aan het einde van de ochtend een persoon overleden. Een persoon in een auto raakte onwel. Politieagenten en ambulancepersoneel hebben deze persoon nog gereanimeerd maar dit mocht niet meer baten.

Vanwege de hulpverlening is een rijbaan deels afgesloten en moet het verkeer beurtelings passeren.

En verder in het nieuws:

* Binnenvaartschip verliest deel van stuurhut bij aanvaring met Burgumerdaam bij Burgum.

* NOS doet ook onderzoek naar werkcultuur bij Nieuws en Evenementen.

* Nyck de Vries kent circuit van Djedda in Saoedi-Arabië alleen nog van de simulator : ‘het is een snelle en lastige baan.’

Tip van de redactie:

* Nederlanders die hun huis willen verduurzamen lopen tegen allerlei problemen aan : ‘Soms voelt het meer als een nachtmerrie.’

* Deze elf bouwwerken wijst de gemeente Ooststellingwerf aan als gemeentelijk monument.

* Wensbegeleider Seppie Boomsma uit Drachtstercompagnie helpt gezinnen met een ongeneeslijk zieke ouder om mooie herinneringen te maken.