Diepte vaargeul de Boontjes tussen Harlingen en Kornwerderzand staat nog ter discussie

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Foto: ANP

De diepte van de 10 kilometer lange vaargeul de Boontjes tussen Harlingen en Kornwerderzand wordt in afstemming met de provincie Fryslân en het Omgevingsberaad Waddengebied vastgesteld. Dat liet minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag weten.

Volgens Tweede Kamerlid Harry Bevers (VVD) is in 2018 in ‘het pact van Marrum’ afgesproken dat de geul tot 2027 gegarandeerd op 3,8 meter diepte onder NAP zou blijven.

Harlinger havenbedrijven maken zich zorgen . De sluis in de vernieuwde Afsluitdijk wordt bij Kornwerderzand voor miljoenen euro’s verbreed voor grotere schepen, maar die lopen straks vast op het Wad, zo is de vrees.

Harbers stelt echter dat er sprake was van een onderhoudsproef en dat de evaluatie daarvan verandering in de onderhoudsdiepte zou kunnen brengen. Een besluit daarover wordt later dit jaar genomen, tot die tijd blijft de geul op 3,8 meter onder NAP. In het Omgevingsberaad zijn alle belanghebbenden uit het gebied vertegenwoordigd: natuurbeschermers, gemeente, vissers en havenbedrijven.

Nieuws

menu