Dertig vrijwilligers zoeken twee weken lang naar afval, afkomstig van de MSC Zoe

Ochtendgloren rond half 7 in Lauwersoog. Het is vroeg. Erg vroeg, maar voor de vrijwilligers van Expeditie Noordzee, duik de Noordzee schoon, maakt dat niet uit. Ieder uit een andere windstreek. Zelfs een echtpaar uit België neemt deel aan de expeditie. Samen hebben zij als missie om het afval van MSC Zoe op te ruimen.

,,Het is misschien overdreven, maar doe maar overdreven. Veiligheid staat voorop.” Ben Stiefelhagen, founder van expeditie Noordzee, heeft de leiding over de duiktrippen. Op twee verschillende schepen varen dertig vrijwilligers op verschillende dagen twee weken lang naar de Noordzee om afval op te duiken, die afkomstig is van de MSC Zoe.

De vrijwilligers komen uit alle windstreken. Zelfs een echtpaar uit België neemt deel aan de expeditie. Stiefelhagen geeft hen tijdens de koffie de instructies. Hij wil dat iedereen scherp is, ook al hebben kunnen ze bogen op jarenlange duikervaring. Stiefelhagen zelf is in zijn jonge jaren al verliefd geworden op het duiken en hij beoefent de sport nog met hart en ziel, ook al is hij al 67 jaar.

Stiefelhagen heeft de Noordzee al van alle kanten bekeken. Voor de ramp deed de Stiefelhagen ook al expedities in de Noordzee. Dat project liep al elf jaar en hij haalde samen met zijn team ruim 60.000 kilo rommel uit de zee. Toen hij de containerramp zag, wist hij dat hij iets moest doen.

Nog 800.000 kilo

,,Gelukkig is er al veel van de zeebodem gehaald, maar er ligt nu nog ruim 800.000 kilo afval. Dat kunnen wij niet allemaal opduiken. We willen wel een signaal afgeven, door foto’s te laten zien hoe mooi de Noordzee is en duidelijk te maken dat vuil er echt niet thuishoort.”

Zoals verplicht bij het duiken gaan de duikers met minimaal met z’n tweeën het water in. Hun verrichtingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de schippers. Als de duikers hun hoofd weer boven het wateroppervlakte steken, geeft Schipper Willem zijn stagiair Oscar het teken: ,,Klappie terug en vaar er maar rustig naartoe.”

Het wrak waarop vandaag wordt gedoken beschikte over een kanon, dat pal naast het wrak lag. Bijzonder noemt fotograaf Joost van Uffelen het. Hij fotografeert de scheepswrakken en de vondsten die worden gedaan. ,,Het is elke keer weer een verrassing wat je aantreft. Maandag vonden we een soort voetstuk van een waterkoker. Later vonden we, naar alle waarschijnlijkheid, de waterkoker zelf.” Hij was zelf benieuwd of de voorwerpen bij elkaar pasten ,,Dat is het grappige, maar ook het tragische van de containerramp.”

België

F rankie de Vos en Kathleen Goderis zijn afkomstig uit Brugge, België. Ze zijn al meer dan vijftien jaar actief in de duiksport. De rit van Brugge naar Lauwersoog vormde voor hen geen struikelblok, omdat ze weten hoe erg de ramp is voor het waddengebied. ,,Het initiatief zelf is bewonderenswaardig. Scheepswrakken zijn de kraamklinieken van de zee. Daar wordt het nieuwe zeeleven geboren. Maar doordat er zoveel afval van de vissers en van de containerramp van de MSC Zoe tegen de scheepswrakken aanstroomt, raakt het dierenleven verstrikt in de netten bijvoorbeeld.”

Ook het kunststof en plastic zijn funest voor de dieren”, vult Stiefelhagen aan. Dat zien we later wanneer we een combinatie van de twee zien. Een klauw van een krab zit verstrikt in een visnet, met daarbij Gillette scheermesjes. ,,De Noordzee ligt bezaaid met de scheermesjes, echt bizar.”

De Vos weet hoe groot de ramp is. Hij heeft als maritiem verkeersleider gewerkt in de haven van Antwerpen en heeft een goed besef van de omvang van de MSC Zoe. ,,Toen ik dat grote vrachtschip voorbij zag varen, dacht ik: ‘Als daar maar niks fout mee gaat...’ Maar zie, daar is dan de containerramp in het waddengebied.”

Met de duikers allemaal weer aan boord, wordt de vangst binnengehaald. Twee zakken vol ‘meuk.’ In totaal wordt er 133 kilo aan afval binnen gehengeld. ,,We gaan voor zes volle big packs en dat gaan we makkelijk halen”, spreekt Stiefelhagen vol overtuiging.

,,Wat we nu binnenhalen zijn vooral netten en doeken. De vangst van spullen van de MSC Zoe valt wat tegen. Wel hebben we bijvoorbeeld een pan of een badjas. Nou, we weten allemaal dat dat niet in het water thuishoort.” Stiefelhagen verkondigt later dat het andere schip veel meer afval van de containerreus heeft gevonden. ,,Dat is erg mooi, maar wij zijn ook blij met de netten die we hebben opgevist. Elke duik is een goede duik.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Containerramp MSC Zoe
Video
Waddengebied