Dertig proefkonijnen hebben Leeuwarder ijsbaan voor zichzelf

IJsclubs konden maandag voor hun trainingen toch terecht in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Voor de dertig schaatsers is dat geen straf, maar het blijft helaas voor hen bij een keertje.

Tijdens de training op maandagavond mochten slechts dertig schaatsers het ijs van de 400-meterbaan op. Bij binnenkomst werden de mensen geteld.

Tijdens de training op maandagavond mochten slechts dertig schaatsers het ijs van de 400-meterbaan op. Bij binnenkomst werden de mensen geteld. Foto Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Wie wilde trainen, moest dat het weekeinde via de mail aangeven. Er trainen meerdere clubs in de hal en de club met de meeste leden is de Ferwerter iisclub. Er zijn dertig plaatsen beschikbaar, waarbij het principe is gehanteerd: wie het eerst komt, mag een uurtje meedoen.

Bij de ingang moeten de schaatsers in de rij, op anderhalve meter van elkaar en met een mondkapje op, wachten tot ze naar binnen kunnen. Iedereen krijgt een kaartje. Nadat dertig kaartjes zijn uitgegeven, sluiten de deuren.

Trainers aan de kant

De trainers mogen het ijs niet op, maar moeten langs de baan blijven staan. Met een mondkapje voor. ,,Jim ha de baan moai foar jimself. Lykas de topsporters’’, zegt trainster Thialinde de Boer van de Ferwerter iisclub voordat haar twee groepen van start gaan. Er mogen maximaal vier schaatsers in een groepje.

Het is vooralsnog een proef, zegt Justin van Zutphen van de ijshal. De hal sluiten, zoals Dronten dat heeft gedaan, kan immers altijd nog. In Thialf kunnen vooralsnog alleen de topsporters terecht. Met de proef komt de Leeuwarder ijshal de verenigingen die er trainen tegemoet. ,,Het mag volgen de richtlijnen van de NOC*NSF. Het is niet ideaal, we missen de dynamiek van het wisselen van de trainingsgroepen, maar dit is het beste wat we vooralsnog kunnen bedenken”, zegt Van Zutphen.

Volgende rij voor de deur

Het trainingsuurtje is in een zucht voorbij. De volgende dertig schaatsers staan voor de deur te wachten. Trainster De Boer coacht haar pupillen het liefst op het ijs, zegt ze. ,,Kinst net efkes nei ien ta om in oanwizing te jaan”, zegt ze. De proefkonijnen hoor je niet klagen. Die kunnen riant gebruik maken van de baan. De niveaus zijn weliswaar verschillend, maar iedereen heeft de ruimte om de eigen oefeningen te doen.

Wat de schaatsers betreft is de proef geslaagd. ,,Maar dit kan natuurlijk nooit uit”, zegt Van Zutphen. En ondanks dat de proef is geslaagd, mogen senioren tot 12 november het ijs toch niet meer op. Het is niet haalbaar, meldt de Ferwerter club tegen middernacht, om ,,voor alle schaatsers op deze wijze een training te organiseren”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland