Delfzijl zit Harlingen dwars met Tall Ships Races

De tall ships trokken in 2014 en 2018 veel bezoekers naar Harlingen. FOTO NIELS DE VRIES.

Harlingen wil in 2022 graag weer startplaats zijn van de Tall Ships Races. Maar Delfzijl dreigt een spaak in de wielen te steken.

Het was een onaangename verrassing voor burgemeester Roel Sluiter en de leden van de delegatie uit Harlingen, de kandidaatstelling van Delfzijl voor de Tall Ships Races 2022 tijdens het jaarlijkse congres van Sail Training International (STI) onlangs in Sevilla. De Friese havenstad wil na 2014 en 2018 de zeilschepen ook in 2022 ontvangen.

Niet louter een feestje

Sluiter memoreerde woensdag in de gemeenteraad over het bezoek aan de Spaanse stad. ,,Het schijnt een mooie stad te zijn, maar we hebben er niet veel van gezien. Het congres vond plaats in ons hotel, dus we zijn niet veel buiten geweest.’’ Ook binnen was het niet louter een feestje, ondanks het feit dat Harlingen er afgelopen zomer in was geslaagd als finishplaats de meeste trainees een deel van het traject mee te hebben laten varen. ,,Dat is toch wel de ruggengraat van de races’’, aldus Sluiter.

Voor 2022 hebben zich veel meer havens aangemeld dan gewoonlijk. Daaronder ook Delfzijl. ,,Mijn eerste reactie was: zijn ze daar gek? Ze hebben daar Delfsail, dat is toch ook een mooi evenement? Maar dat is natuurlijk wat onvriendelijk en ruzie levert weinig op. Daarom hebben we er voor gekozen in overleg te treden. Ons idee was om Harlingen als startplaats aan te melden en te finishen in Delzijl.’’

'Niet de gemakkelijkste'

De Groningers hebben reeds een project-directeur aangesteld: Jeannette Blijdorp. ,,Dat is een mevrouw om rekening mee te houden en niet de gemakkelijkste.’’ De zorg van Sluiter dat moet worden voorkomen dat Nederland helemaal buiten de boot valt, maakte bij Blijdorp weinig indruk. Het is Delfzijl menens om de tall ships binnen te halen.

Begin volgend jaar moet duidelijk zijn welke havens aan de editie in 2022 meedoen. ,,Het is nog zeker spannend. Wij hebben ons uitstekend gepresenteerd, een bondje met Cuxhaven gesloten en verder ragfijne tactische spelletjes gespeeld. Dat was wel leuk’’, aldus Sluiter.

Nieuws

menu