Definitief geen Albert Heijn XL in Veemgebouw Drachten

Krijgt Drachten een Albert Heijn XL?

Locatie-ontwikkelaar Retailplan moet van de Raad van State definitief afzien van het plan om een Albert Heijn XL te openen in het Veemgebouw in Drachten.

Sinds 2014 praatten Albert Heijn, locatie-ontwikkelaar Retailplan uit Drachten en de gemeente Smallingerland over het openen van een filiaal van de blauwe grootgrutter in het lege Veemgebouw aan de Tussendiepen.

Rechtsgang

De supermarkt wil er een winkel openen op 3000 vierkante meter oppervlakte en er ook een afhaalpunt aan toevoegen. In de overige ruimte in het voormalige distributiecentrum van Philips zou een discounter Aldi komen en een outdoorspecialist.

Retailplan diende eind 2014 met Albert Heijn een verzoek tot medewerking in bij Smallingerland. De gemeente weigerde die medewerking begin 2015. Volgens Retailplan reageerde de gemeente te laat en moest de medewerking daarom van rechtswege worden verleend. Smallingerland bestreed dat bij de rechtbank van Groningen en kreeg eind 2015 gelijk. Retailplan maakte de gang naar de Raad van State en haalt daar nu ook in hoger beroep bakzeil.

De hoogste bestuursrechter stelt dat het plan in de brief aan de gemeente Smallingerland niet goed is omschreven. De Raad van State vindt dat Retailplan ,,niet ondubbelzinnig en duidelijk kenbaar’’ heeft aangegeven dat het een omgevingsvergunning wilde indienen.

Indienen

De Raad van State vindt dat de locatie-ontwikkelaar ,,als deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening’’ beter had moeten weten. ,,Van haar mag worden verwacht dat zij op de hoogte is van de reguliere wijze van indiening van een aanvraag om omgevingsvergunning.’’

De Raad van State gaat mee met Smallingerland, die al eerder stelde dat zij de brief hebben gelezen als een verzoek om informatie en niet als een aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Nieuws

menu