Je overgrootvader weer tot leven wekken, het kan met deepfake

Mata Hari, foto uit circa 1910.

Oog in oog staan met je voorouders of historische figuren is sinds kort voor iedereen mogelijk. Met één druk op de knop kun je via deepfake-technologie een foto veranderen in bewegend beeld.

Met de techniek kan ik ook mijn eigen overgrootvader tot leven wekken. Overgrootvader Jan werd begin 1900 geboren en overleed voor mijn geboorte. Het is nu mogelijk een idee te krijgen wie hij was.

Wat is deepfake?

Deepfake is een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij grote hoeveelheden data (zoals foto’s) worden gebruikt om computers nieuwe dingen te leren. Aan de techniek kleven risico’s, hierdoor kun je bijvoorbeeld mensen dingen laten doen die ze helemaal niet hebben gedaan.

Maar er zijn ook interessante toepassingen. De genealogiewebsite MyHeritage heeft sinds kort een nieuwe functie: deep nostalgia . Hiermee kun je afbeeldingen weer tot leven wekken. De software laat voorouders weer glimlachen, knipperen of met hun hoofd draaien.

Mata Hari

Na de lancering hebben al veel mensen de functie getest, blijkt uit berichten op sociale media. Ook culturele instellingen hebben de software al gebruikt. Het Fries Museum bracht bijvoorbeeld Mata Hari tot leven. Zwoel kijkt de meesterspionne in de camera.

De deepfake-technologie werkt niet alleen op afbeeldingen, ook een schilderij van Anne Wiegers Visser uit 1786 komt tot leven via de techniek. Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek zette onderstaande bewegende beelden van Visser, de grondlegger van de Hegemer palinghandel in Londen online.

Je kunt zelf ook via deze website een beroemde Fries of grootouder tot leven wekken.

Nieuws

menu