Deel van Westerkerk in Leeuwarden moet plat voor uitbreiding school

De aanbouw van de Westerkerk, gezien vanaf het huidige schoolplein Foto: Niels Westra

Voor de uitbreiding van school Oldenije in hartje Leeuwarden moet een stuk van de Westerkerk gesloopt worden. Er is haast bij, waarschuwt Proloog.

Na jaren gedoe rond de school aan de Sint Anthonystraat, die op dit moment nog een dependance heeft voor de twee hoogste groepen in de voormalige Joodsche School, een paar honderd meter verderop, ligt er nu een plan voor uitbreiding.

Het is getekend door de Amsterdamse architect Gianni Cito, van het architectenbureau Moke, die meer scholen op zijn naam heeft staan. Hij heeft de school op de plek waar hij nu staat groter gemaakt en verplaatst het schoolplein. In juni waren er informatieavonden voor de omwonenden, die opkeken van het formaat van het nieuwe gebouw, dat bijna twee keer groter wordt, maar niet hoger.

Niet het monumentale gebouw, maar aanbouw moet plat

Om de school die ruimte te geven moet een stuk van de Westerkerk gesloopt worden. Het gaat niet om het monumentale gebouw zelf, maar om de aanbouw aan de achterkant, een magazijn met een grote roldeur.

De uitbreidingsplannen van de Oldenije blijven binnen het budget dat de gemeente daarvoor al in 2013 beschikbaar heeft gesteld, een kleine 3 miljoen euro. De bedoeling is dit najaar te beginnen met bouwen.

Maar, waarschuwt Albert Helder van Proloog, de koepelorganisatie waar de school onder valt, dan moet de gemeente wel haast maken met de aanpassing van de Westerkerk, zoals afgesproken. Daar lijkt geen schot in te zitten. Dat kan ertoe leiden dat de bouw pas in 2021 begint, en dan een dikke ton duurder uitvalt. Budget dat er niet is.

Twintig jaar slepend dossier

De vernieuwbouw zou een eind maken aan een al twintig jaar slepende dossier, want zo lang zit de school al om meer ruimte verlegen en is de Joodsche School als noodmaatregel in gebruik.

In de afgelopen jaren zijn er allerlei plannen geweest die niet doorgingen. Zo werd er ondermeer nagedacht over een uitbreiding van de Joodsche School. Maar ook is er serieus gekeken naar het toevoegen van het Westerkerkgebouw aan de school. In de Westerkerk zat tot 2015 Theater Romein, maar dat sloot toen popcentrum Neushoorn werd geopend. Sindsdien zit de gemeente Leeuwarden met het monumentale pand in de maag zit. De schoolplannen gingen niet door, mede vanwege de enorme kosten die het onderhoud met zich meebrachten. Ook is geopperd, om de voormalige Anthonyschool, die aan de overkant van de weg staat, aan de Oldenije toe te voegen.

Nieuws

menu