Deal met Duitse ziekenhuizen: Coronapatiënten kunnen naar Duitsland als de crisis in Groningen, Drenthe en Friesland erger wordt

Een traumahelikopter arriveert bij het universitair hospitaal in Munster met de eerste Nederlandse coronapatient tijdens de tweede coronagolf. Foto: ANP/Vincent Jannink

De ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland hebben afspraken gemaakt met Duitse ziekenhuizen om coronapatiënten over te plaatsen, mocht dat later in de coronacrisis nodig zijn.

Dat laat het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland weten. Arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG is een van de artsen die hierover heeft gesproken met de Duitsers. ,,Tot nu toe kunnen we de coronapatiënten uit Noord-Nederland opvangen in de regio’’, zegt Friedrich. ,,We willen voorbereid zijn zodra anders nodig blijkt. De pandemie kent meerdere golven. Met elke golf neemt de druk op de beschikbare capaciteit aan ziekenhuiszorg toe. Op enig moment is het maximum aan beschikbare capaciteit bereikt. In Duitsland is de beschikbare capaciteit in ziekenhuizen groter dan in Nederland.’’

Minder covidpatiënten

Maandagochtend lagen er 153 coronapatiënten in de ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies. Daarvan zijn er 84 afkomstig uit andere regio’s in Nederland. Het aantal ziekenhuisopnames daalt in het Noorden sinds enkele weken gestaag. Naast de opnames in ziekenhuizen liggen er tientallen coronapatiënten op speciale covid-afdelingen van verpleeghuizen.

De patiëntenorganisaties Zorgbelang Groningen en Drenthe brachten maandag een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat driekwart van de inwoners van Noord-Nederland bereid zijn naar Duitsland te gaan voor geplande medische zorg. Voorwaarde is voor de inwoners wel dat die zorg vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Zorgverzekeraars dwars

Daar ligt nog wel een probleem. De zorgverzekeraars hebben eerder al aangegeven dat ze niet veel voelen voor het vergoeden van zorg in Duitsland, als dat niet strikt noodzakelijk is. Volgens de onderzoekers van Zorgbelang is de meest genoemde reden om niet naar Duitsland te gaan voor zorg de ervaren onzekerheid over de vergoeding van de kosten.

,,Patiënten moeten medische zorg in het buitenland met dezelfde vanzelfsprekendheid kunnen ontvangen als dat zij diezelfde zorg in Nederland kunnen ontvangen. Samen met zorgaanbieders in de grensregio roepen we daarom zorgverzekeraars op om grensoverschrijdende zorg toegankelijker te maken”, aldus de onderzoekers van Zorgbelang Drenthe en Groningen.

Nieuws

menu