De zelfscankassa is een uitkomst voor de klant, maar lokt het diefstal uit?

Een zelfscankassa in een filiaal van de Albert Heijn. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Vraag supermarkteigenaren naar winkeldiefstal en hun ogen spuwen vuur. Ze proberen er van alles tegen te doen, maar diefstal is van alle tijden. Sinds de massale invoer van zelfscankassa’s lijkt het bovendien makkelijker om iets te stelen.

Vanuit de Jumbo-supermarkt in Harlingen sijpelt er de laatste tijd opvallend nieuws door. Eerst was er een challenge onder scholieren om cola en energiedrank te stelen en eind vorig jaar wilde een 29-jarige winkeldief voor liefst 364 euro aan boodschappen stelen met een handscanner .

Supermarkteigenaren hebben er soms een dagtaak aan: het opsporen en aanspreken van winkeldieven. Sinds de invoer van de zelfscan (kassapleinen en handscanners) is er een nieuwe dimensie ontstaan. Want wie iets wil stelen, hoeft niet meer geniepig - en liefst buiten het zicht van de spiedende camera’s - een pakje boterhamworst in de binnenzak te proppen. Nee, je kunt het gewoon ‘vergeten’ te scannen.

Sommige supermarkteigenaren zien de diefstal toenemen, maar zijn er ook extra scherp op. Ze zetten beveiligers in en verscherpen hun cameratoezicht bij kassapleinen. Andere filiaalleiders zien ook een zelfregulerend systeem: de meeste mensen deugen en zullen niet zomaar iets stelen.

Ben jij wel eens iets vergeten te scannen en denk je dat de zelfscankassa diefstal uitlokt? Geef het aan in onze poll.

Nieuws

menu