De wietwereld, hoe werkt die eigenlijk? 'Denk om boobytraps'

FOTO JKBEELD/MENNO RINGNALDA
Moet je dit ding zien, zegt Jon Warmerdam, terwijl hij op een wit apparaat met blauw deksel wijst. ,,De gemiddelde Nederlander ziet hier een wasdroger voor op de camping in”, zegt de in Noord-Holland opgegroeide Jouster. Zelf weet hij beter. ,,Dit is bedoeld om kristallen uit plantmateriaal te halen.” Voor de duidelijkheid: uit cannabisplanten.
Jon en zijn vader Johan hebben hun werk gemaakt van alles wat er bij de productie van cannabis komt kijken. Niet als kwekers, maar als oud-politiemannen die hun kennis delen met ‘het veld’. Ze weten niet alleen alles van het kweekproces, ze doorzien ook hoe de criminele organisaties werken die achter de hennepkwekerijen zitten die om de haverklap (in Friesland alleen al wekelijks) worden opgerold.
Warmerdam senior onderzocht als politieman in de jaren tachtig en negentig de bekende namen en vele anderen uit de Amsterdamse onderwereld. ,,Zeg maar de hele doelgroep die nu één voor één uit de weg wordt geruimd”, zegt Johan Warmerdam. Het was de generatie die van Nederland de belangrijkste wietproducent van Europa heeft gemaakt. Vóór de jaren negentig werden hasj en wiet nog geïmporteerd, met name uit Marokko en het Midden-Oosten.
Later was Warmerdam senior bij de politie binnen landelijke teams actief als hennepspecialist. Tien jaar geleden begon hij voor zichzelf, als trainer. Later stapte zoon Jon - ook al drugsspecialist - over van de politie naar het bedrijf, Bureau Drugszaken.
Ze trainen met name brandweerteams, gemeente-ambtenaren, justitiemensen en werknemers van woningcorporaties. Mensen die voor hun werk worden geconfronteerd met wietkwekerijen, maar vaak weinig benul hebben van de gevaren. ,,Boobytraps, daar moet je ten eerste rekening mee houden als je een hennepkwekerij binnengaat”, zegt Jon. Gaten in de grond met spijlen, doorgezaagde traptreden. Dat werk.
Kwekers saboteren de boel om zich te beschermen tegen het zogenoemde rippen. Criminele groepen onderzoeken waar er wordt gekweekt en proberen dan wiet en geld te stelen met een overval. ,,Hier zijn ze heel bedreven in”, zegt Jon. ,,Ze wachten bijvoorbeeld bij een growshop tot een auto wordt volgeladen met kweekapparatuur en hangen dan routebakens onder de wagen. Ook rijden ze met warmtebeeldcamera’s door wijken op zoek naar wietplantages.”
De Warmerdammen zitten vol verhalen over mislukte ripdeals, waarbij de overvallers werden doodgeschoten door de kwekers. Het gebeurt ook dat cannabisproducenten worden geëlektrocuteerd, omdat de gemanipuleerde stroomvoorziening het begeeft. ,,Het risico van het vak. Een snel en kort leven, daar komt carrière maken in de drugs op neer”, zegt Jon.
Ze leren hun groepen waar ze op moeten letten bij het herkennen van woningen waar mogelijk een kwekerij in is ondergebracht. Dan gaat het om camera’s aan de muur en gordijnen die wekenlang dag en nacht dicht blijven. ,,Het is een beetje zoals met die uitspraak van Johan Cruijff. Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, zegt Jon. Voor hun trainingen beschikken ze over mobiele zeecontainers waarin een natuurgetrouwe hennepplantage en een xtc-lab zijn nagebouwd. Er hangen felle lampen en een machine die het koolstofdioxine-niveau hoog houdt. Alles voor de snelle groei. Een slim bewateringssysteem zorgt ervoor dat er bijna geen mensenhanden meer te pas komen aan het groeiproces. ,,Dit zou een slaapkamer van een rijtjeshuis kunnen zijn”, zegt Jon. In bakken van 5 vierkante meter staan in totaal 75 plantjes. ,,Elke acht weken kun je oogsten en dan haal je minimaal 28 gram per plantje binnen. Dan heb je het, voorzichtig gerekend, over meer dan 7000 euro per keer.”
Wiet kweken heeft volgens hem ten onrechte een onschuldig imago. Personen bij wie in huis plantages worden geïnstalleerd, krijgen maar een fractie van de omzet. Het zijn vaak stromannen, die uit geldnood in zee gaan met criminelen. Als de kwekerij wordt ontdekt, zijn het de bewoners die gepakt worden. De organisatie blijft meestal buiten beeld.
,,Wist je dat er in Nederland gemiddeld zes branden per dag zijn, die veroorzaakt worden door wietplantages?”, zegt Warmerdam senior. ,,Zo’n plantage, daar wil je echt niet naast wonen.”