De verspreiding van het coronavirus loopt weer op in Friesland

Het coronavirus. FOTO NIOHH

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Friesland neemt na twee weken van dalingen weer toe. Afgelopen week zijn 37 inwoners van Friesland positief getest, negen meer dan de voorgaande week.

Dat blijkt uit datagegevens van het RIVM. De opleving is in lijn met landelijke ontwikkelingen. Er zijn momenteel voor zover bekend geen clusters van besmettingen. De meeste zijn vastgesteld in Leeuwarden, gevolgd door Heerenveen.

Uit de laatste gegevens van de rioolwatermetingen valt op te maken dat er begin deze maand relatief veel coronavirusdeeltjes zijn gevonden in de zuiveringen in Leeuwarden (174 per millimeter rioolwater), Damwâld (165) en Gorredijk (100).

In de Friese ziekenhuizen lagen donderdag op het wekelijkse meetmoment twee patiënten met Covid-19 of een verdenking daarvan op de corona-afdeling. Niemand ligt met Covid-19 op de IC.

Het aantal positief geteste inwoners van Friesland was de afgelopen vier weken respectievelijk: 57, 37, 28, 37. De weekcijfers worden gemeten van vrijdag tot en met donderdag. Iedere vrijdag wordt het weekoverzicht gedeeld.

Voorrang

De afgelopen week hebben bijna vijfduizend (4965) mensen zich laten testen. Dat aantal was niet eerder zo hoog, aldus de GGD. Het zijn er 731 meer dan vorige week. Zorgmedewerkers krijgen sinds woensdag voorrang bij een coronatest. Al tientallen medewerkers hebben daar gebruik van gemaakt.

In de gemeente Leeuwarden testten de afgelopen week de meeste mensen positief (12). In Heerenveen waren dat er 6, in Súdwest-Fryslân 5, in Opsterland, Smallingerland en Waadhoeke 3. In De Fryske Marren en Noardeast-Fryslân gaat het om twee besmettingen en in Weststellingwerf om eentje.

Nieuws

Meest gelezen