De ster van Trendship: robot Pepper

Ze lijkt nog het meest op een peuter met adhd, toch mocht robot Pepper dinsdagmiddag Trendship in Heerenveen openen.

Ze kwam op, sprak het publiek toe en babbelde even met de presentator. Daarna zoefde ze, misschien iets te hard, van het podium. Pepper, van Japanse makelij, bood het publiek van de innovatiebijeenkomst een kijkje in de toekomst.

Dat deed ze ook op de playground, waar de bezoekers kennis konden maken met tientallen techinnovaties. Daar hield ze een ‘meet&greet’ met haar fans. Vooral vrouwen.

,,Het is heel gek”, zegt Randall van Poelvoorden, met het bedrijf  robotverhuur.nl  eigenaar van de machine, ,,ze heeft een hele sterke aantrekkingskracht op vrouwen.” Hoe dat komt? ,,Geen idee. Misschien maakt het een soort moedergevoel los?”

Dat zou kunnen, Pepper lijkt, ondanks haar wespentaille, toch vooral op een kind. Ook in haar gedrag. ,,Ze heeft het lastig in groepen”, vertelt Van Poelvoorden. ,,Mensen kunnen zich afsluiten voor de ruis om zich heen, dat lukt robots als Pepper nog niet.”

De robot kan gezichten herkennen en reageren op spraak. ,,Er zit eigenlijk een hele beslisboom in. Als je ‘hoi’ tegen haar zegt, weet ze wat ze terug moet zeggen.” De dansjes en loopjes die Pepper doet, worden haar vooralsnog op afstand ingefluisterd door een man met een iPad.

Van Poelvoorden verwacht dat een robot als Pepper steeds meer zal kunnen en leren. ,,Robots leren in de cloud. Als een van hen iets leert, kan een ander het in een seconde overnemen.” 

Vooralsnog is het ‘spielerei’. Pepper struint heel wat tech-events af. Maar Van Poelvoorden heeft grote plannen met zijn robots. ,,Het doel is dat ze uiteindelijk ook een rol in de samenleving krijgen. In de zorg bijvoorbeeld.”

Benieuwd naar robot Pepper en andere tech-hoogstandjes op Trendship? Bekijk in onderstaande video een impressie.    

Nieuws

menu