De route langs de miniature people van Michel Tilma is razend populair: tafereel nummer 50 is er al

Michel Tilma. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De route langs de miniature people die overal in Leeuwarden hun kleine avonturen beleven is mede door de lockdown enorm populair. Woensdag is er tafereel nummer vijftig aan toegevoegd.

De route door Leeuwarden langs miniatuurmensjes, op vensterbanken, in muurvoegen, in nissen verborgen, is hét lockdownsucces van de afgelopen tijd. Dagelijks lopen groepjes mensen, meestal met kinderen, met de papieren kaart in de hand waarop alle 49 vindplekken staan, op zoek naar de volgende. De kaart is aan zijn vijftiende druk toe, de afgelopen maanden zijn er 3900 van verkocht.

,,Fantastisch’’, zegt Michel Tilma, wiens project dit is. ,,Ik ben er gewoon mee begonnen, voor mezelf, dat het zoiets zou worden had ik nooit gedacht.’’ Tilma, het verhaal is meer verteld, begon met de miniature people nadat hij was gerevalideerd van drie hersenbloedingen die hem in 2012 troffen.

Ellen Roetman van Natuurmuseum Fryslân is fan. Ze deed de populaire wandeling/speurtocht/fotosafari vorig jaar met haar zoontje uit groep acht, en dit jaar doet de hele school het.

Daarom is het toepasselijk dat Tilma de vijftigste scène woensdagmiddag op een vensterbank van het natuurmuseum plakte, onder toeziend ook van wethouder Bert Wassink. Het is in samenspraak met het museum bedacht: ,,Wat zou het niet leuk zijn als het hier ook zou zijn, in een museum waar zoveel kinderen komen’’, zegt Roetman,

Het verwijst naar de geschiedenis van het gebouw, vroeger een stadweeshuis, legde hij al plakkend uit, en naar het heden. Dit had al rond de vijftigste verjaardag van Tilma zullen gebeuren, 11 oktober vorig jaar, maar toen sloeg corona hem neer. Het was een nare tijd, maar, zegt hij: ,,ik heb erger meegemaakt.’’ Vandaar dat er nu ballonnen hingen met 50 erop, en hij van wethouder Bert Wassink een miniatuurbordje met 50 erop kreeg. Het is nu onderdeel van de nieuwe scène.

 

,,Altijd als ik door de stad loop let ik op geschikte plekken’’, vertelde Tilma al lijmend. ,,Ik heb meestal wel wat doosjes met miniatuurmensjes bij me.’’ Soms krijgt hij verzoekjes van winkels, maar daar gaat hij niet op in: ,,Als je dat een keer doet, moet je het voor allemaal doen.’’

Eens in de maand, ongeveer, loopt hij de route ‘s morgens langs, voor onderhoud. Poppetjes verbleken, waaien weg, soms nemen mensen ze mee. Soms belden bezoekers dat er iets stuk of weg is. ,,Ik ben niet in paniek, ik zet wel weer nieuwe neer’’, zegt Tilma. ,,De mensen die het melden zijn meer in paniek.’’

Bij poppodium Neushoorn verdween een complete band. Tilma zette er een CSI-onderzoeksteam, voor in de plaats en dat is inmiddels vervangen door een veegploeg, met container.

Inmiddels groeit de roem van de route. Op Schiermonnikoog is zoiets begonnen, Haarlem volgt waarschijnlijk snel. Een mevrouw uit Culemborg belde hem om te vragen hoe toestemming regelt. ,,Ik doe het gewoon’’, had hij geantwoord. ,,Ze zijn maar heel klein.’’ Zij besloot toch het risico toch maar niet te nemen.

Reageren? tweedegolf@lc.nl

Instagram: @miniature_people_leeuwarden

facebook.com/M.TilmaPhotography

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Interview
Instagram