De reguliere ziekenhuiszorg kan tijdens de tweede coronagolf langer overeind blijven

De reguliere ziekenhuiszorg kan tijdens de tweede coronagolf langer overeind gehouden worden dan tijdens de eerste golf.

De anesthesiologen Paul van Beest (links) en Tammo Brouwer.

De anesthesiologen Paul van Beest (links) en Tammo Brouwer. EIGEN FOTO

Bij de eerste golf is in de Friese ziekenhuizen veel reguliere zorg ineens afgeschaald en zijn artsen, operatie-assistenten, verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers klaar gaan staan voor een onbekende stroom patiënten met Covid-19. Het aantal operaties is toen gehalveerd, meldt anesthesioloog Paul van Beest van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Dit keer hebben de ziekenhuizen zich beter kunnen voorbereiden. ,,Artsen en verpleegkundigen worden flexibel ingezet. We kijken dagelijks welke medewerkers we kunnen inzetten, de andere teams kunnen dan gewoon doorgaan”, legt Van Beest uit. ,,We proberen zo lang mogelijk alles in de lucht te houden. Afschalen proberen we zo lang mogelijk uit te stellen, dat doen we zo gefaseerd mogelijk.”

Dynamisch geheel

Dat MCL toch de eerste 5 procent van de reguliere zorg heeft moeten afschalen, is niet vanwege extra drukte met corona-patiënten, zegt Van Beest. Dat was onder meer nodig doordat beduidend meer medewerkers positief zijn getest dan tijdens de eerste golf in maart, april en mei. Om die reden is de longafdeling vorige week preventief in quarantaine gegaan en tijdelijk gesloten. ,,Het blijft continu een dynamisch geheel.”

Volgens Van Beest is er nu een heel andere realiteit dan tijdens de eerste coronagolf. Toen bleven veel patiënten met andere dan corona-gerelateerde klachten om diverse redenen weg, nu is de druk op de ziekenhuisbedden fors, signaleert hij. ,,De druk op de bedden is seizoensgebonden, in het najaar is die groter dan richting het voorjaar.” Daarnaast verwacht hij meer patiënten. ,,In het voorjaar profiteerden wij in het Noorden van de lockdown, wij hadden daardoor echt minder besmettingen.”

Operaties

Anders dan in de rest van Nederland is er in het MCL tijdens de eerste golf nog veel hoogcomplexe oncologische zorg verleend aan patiënten met kanker, merkt Van Beest op. ,,We hebben daarvoor één van de drie ic-units opengehouden. We hebben patiënten van de wachtlijst voor operaties naar voren geschoven. Die operaties wilden we niet in het gedrang laten komen, wachten zou desastreus zijn. Tot eind mei, begin juni is dat gewoon doorgegaan.” 

MCL is aangewezen als een Covid-ziekenhuis en heeft een regionale regiefunctie in de verdeling van coronapatiënten. De andere drie Friese ziekenhuizen hebben nog niet planbare of andere zorg hoeven af te schalen. 

Bij de eerste golf kwam een flink deel van de patiënten in de ziekenhuizen van buiten de regio, vooral uit Noord-Brabant. Op dit moment liggen er 25 patiënten met bewezen Covid-19 in de vier Friese ziekenhuizen, van wie zeven op een ic-bed. Een klein deel komt opnieuw van buiten Friesland, vooral uit Rotterdam. Van Beest: ,,Voorlopig kunnen we dat allemaal aan zonder verder af te schalen.”

Lees ook | Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Instagram