De politie was regelmatig het doelwit van geweld tijdens de jaarwisseling

Forse inzet van de politie in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De politie was in Friesland tijdens de jaarwisseling regelmatig het doelwit van kwaadwillenden. Op drie plekken in de provincie moest de Mobiele Eenheid (ME) eraan te pas komen.

In Leeuwarden had een groep zich verzameld voor een bijeenkomst. Deze hadden zij vooraf via verschillende kanalen aangekondigd. Een flink aantal mensen vond het nodig daarbij met zwaar vuurwerk en stenen naar agenten te gooien. De politie was massaal aanwezig in het centrum van de stad, uitwaaierend naar Hoeksterend en de Arendstuin. De ME zorgde ervoor dat de groep uit elkaar werd gedreven. Er zijn meerdere arrestaties verricht.

In Nieuwehorne richtte een groep jongeren zich dusdanig tegen de politie, dat de ME eraan te pas moest komen. Een politieauto en een ME-bus raakten beschadigd door vuurwerk. In de bus zat nog een bestuurder, maar die raakte niet gewond.

In Marrum, aan de Langebuorren, werd een caravan in brand gestoken. Vier personen hinderden de brandweer bij het blussen, terwijl een woning kans liep in brand te vliegen. Brandweerlieden konden hun werk niet meer goed uitvoeren en de ME heeft de orde moeten herstellen.

De politie heeft nog een incident in Dokkum in onderzoek. Bij het politiebureau is een projectiel naar binnen gegooid. Er was bijna geen brand, maar wel veel rookontwikkeling. Aanwezige agenten hebben direct geventileerd.

In Anjum ging het een nacht eerder al mis. Tientallen jongeren richtten zich op de politie en bekogelden ze met vuurwerk, nadat agenten waren afgekomen op meldingen van overlast door carbid. Volgens burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân lagen de stenen al klaar voor gebruik, op het moment dat de politie aankwam. Ook daar is de ME ingezet.

De politie is duidelijk over geweld tegen hulpverleners. Het wordt absoluut niet getolereerd en er wordt hard tegenop getreden. Dat is ook de reden dat de ME op meerdere plekken is ingezet. ,,Als er doelbewust vuurwerk wordt gegooid richting hulpverleners of burgers, riskeer je hen levensbedreigend te verwonden. Vervolging voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag kan het gevolg zijn’’, aldus de politie.

Nieuws

Meest gelezen