De politie moest in Friesland veel vaker in actie komen voor cybercrime

FOTO ARCHIEF LC

Cybercrime is in Friesland ten opzichte van vorig jaar flink toegenomen, zo blijkt uit het rapport Jaarverantwoording politie 2019.

In 2019 behandelde de Friese politie 245 meldingen over criminaliteit via de computer, mobiele telefoon, tablet of smartwatch (een digitaal horloge met minicomputer). Een jaar eerder ging het om 164 incidenten. In 2017 betrof dat nog 88.

Gold de maand mei met 17 meldingen in 2017 als een echte uitschieter, in januari 2019 kwamen er maar liefst 31 aangiftes binnen.

Met name jongeren plegen steeds meer onlinedelicten. Zo hield de Friese recherche maandag een 21-jarige Groninger aan. Hij wordt van meerdere cybercrimemisdrijven, waaronder phishing, verdacht.

Lees ook | Friese recherche pakt Groninger (21) op voor plunderen rekeningen via cybercrime

Hij heeft mogelijk binnen een nacht 1,1 miljoen euro van een ondernemer uit Noord-Nederland gestolen. De Groninger plunderde de rekening van de man, nadat deze een foute link had aangeklikt in een sms-je.

Het aantal verdachten onder de 18 jaar nam toe: van 12 procent in 2018 naar 29 procent in 2019. Door middel van een publiciteitscampagne hoopt de politie deze trend te keren.

Fraude

Volgens de politie is fraude landelijk de grootste stijger van alle strafbare feiten ten opzichte van 2018. Het gaat om een toename van 20.000 gevallen, oftewel 30 procent. Dit behelst handel via internet, fraude met betaalproducten en identiteitsfraude.

7 op de 10 Nederlanders heeft inmiddels te maken gehad met cybercrime, vermeldt het rapport.

De bestrijding van deze vorm van misdaad gaat ondertussen onverdroten voort. Vorig jaar zijn de cybercrimeteams in het land uitgebreid met totaal tachtig voltijdsbanen.

De politie Nederland werkt bij de bestrijding van cybercrime samen met onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Europol en Interpol.

Sylvia te Wierik, districtschef van de politie Fryslân, meldde eind 2019 in deze krant al dat de Friese politie het accent meer ging leggen op onder meer het bestrijden van deze vorm van misdaad.

Minder overlastmeldingen

Het aantal overlastmeldingen is in Friesland licht afgenomen van 15.648 in 2018 naar 15.580 in 2019. Zo daalde het rumoer rond verwarde personen van 5.148 naar 4.834. Wel zijn er meer klachten genoteerd met betrekking tot dak- en thuislozen.

Landelijk nam de overlast getalsmatig toe. Grootste stijgers waren - na fraude - vernieling met 6 procent en rijden onder invloed met 12 procent.

De grootste dalers betroffen diefstal uit auto’s (-9 procent), woninginbraken (-8 procent) en zakkenrollerij (-14 procent).

Nieuws

Meest gelezen