De 'otter van Joep' rent als een filmster langs tuintjes in Balk

De broers Joep (12) en Merijn (9) van Ginhoven ontdekten zaterdagochtend rond tienen een otter in de Luts bij Balk. ,,Zo schattig, met die gladde haartjes.’’

En het bleef niet bij een waarneming. Nadat Joep het verhaal zaterdag enthousiast aan zijn voetbalcoach Freddy Hornstra had verteld, stuitte Hornstra zondagochtend om kwart over elf op de donkerbruine jager. 

De voetbalcoach fietste door de Wilhelminastraat toen hij het dier door voortuintjes zag struinen. ,,Ik hoorde vogels tekeergaan, keek eens goed en dacht: Hee, dat is de otter van Joep.’’ Met zijn mobieltje filmde hij hoe de otter, die zich niet liet afleiden door scheldende eksters en kauwen, langs heggen en tuinhekjes draafde.

Joep en Merijn lieten zaterdag langs de Luts de hond uit toen ze de otter aan de overkant zagen zwemmen. ,,Hij was een beetje aan het rondkijken, leek het wel’’, zegt Joep. Merijn haastte zich naar huis om een fototoestel te halen waarna Joep zo goed en zo kwaad als het ging een onscherp kiekje schoot.

,,Ja dat is een otter’’, zegt otterkenner Auke Kuiper van otteropvang De Rietnymf in Munnekeburen over de foto. ,,Op zich is het niet heel bijzonder hoor, dat-ie in De Luts zwemt. Misschien is deze door de vorst op zoek naar nieuw water om in te vissen.’’ De Rietnymf ving afgelopen december nog een aangereden otter met hersenletsel op. Het dier herstelde al gauw en na een training met geurtjes om zijn jachtinstinct weer op gang te brengen werd hij vrijgelaten bij Oldeboorn.