Noodkreten op Oldehoofsterkerkhof: haal vluchtelingen weg uit dat vreselijke Moria

Twee noodkreten strijden zaterdagmiddag om aandacht bij de demonstratie onder de Leeuwarder Oldehove: neem meer vluchtelingen op, maar vooral: haal ze weg uit dat vreselijke Moria.

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, na de brand.

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, na de brand. FOTO EPA

‘Eerlijk delen’ staat op het protestbord dat Petra Vlutters boven haar hoofd houdt. Als afdakje tegen de zon, want die schijnt fel op de circa zeventig toehoorders op het Oldehoofsterkerkhof. ,,Ik heb dit bord al eens eerder gebruikt, bij een demonstratie voor het basisinkomen. Eerlijk delen is een term waar je veel kanten mee op kunt.”

In dit geval, wat Vlutters betreft, gaat het om een eerlijke verdeling van de vluchtingen uit het getroffen Griekse kamp Moria over de Europese lidstaten. ,,Dan hadden we maar eerder moeten ingrijpen in de omstandigheden daar. Nu is het te laat. Je krijgt op je bordje wat je zelf veroorzaakt.”

Even voor twee uur hebben de toeschouwers zich in een strak patroon over de blauwe ‘coronastippen’ op het plein verspreid, tegenover het podium onder de scheve toren. De demonstratie ‘Evacueer Moria Nu’ is mede bedacht door Roos Ykema, opgegroeid in Raard. Ze zet zich al langer in voor vluchtelingen, bezocht eerder al opvangkampen in Oeganda en Jordanië. Maar haar negen maanden op het Griekse Lesbos, een stuk dichter bij huis, lieten misschien wel een veel grotere indruk achter.

Plek vol graffiti en prikkeldraad

,,Ik kwam daarna weer terug bij mijn ouders op de boerderij in Raard”, vertelt ze door de microfoon, ,,en ik kon daar eigenlijk aan niemand uitleggen hoe dat nu was. Ik ga het nu toch proberen.” Ze schetst Moria, een oude militaire basis, als een plek vol prikkeldraad en graffiti, waar de geur van rotting en ontlasting ,,je meteen in de neus slaat.”

Door de luidsprekers klinkt in het Engels de stem van een Moria-vluchteling, die vertelt hoe de vluchtelingen in lockdown moeten blijven terwijl de rest van Griekenland weer de straat op kan. Toen twee weken geleden de brand uitbrak, zaten er 13.000 mensen op een kluitje, terwijl het kamp oorspronkelijk voor 3000 vluchtelingen was bedoeld.

De hartenkreet op Moria geheel te evacueren klinkt deze middag iets harder dan die andere boodschap: Nederland moet meer vluchtelingen opvangen uit het kamp dan de beloofde honderd. Een vluchteling is geen getal maar een mens zoals jij en ik, is de rode draad bij de andere sprekers. ,,In de jaren dertig kwamen veel arme Duitse meisjes naar Nederland om te werken voor deftige families”, vertelt Femke Molenaar. ,,Een van die meisjes was mijn oma. Ik probeer te bedenken hoeveel mensen haar nu een gelukszoeker zouden noemen.”

'Vluchteling worden is geen droom, het is een lot. Maar iedere vluchteling verdient een nieuw begin'

Islam Richie vluchtte als student uit Syrië en belandde na een woeste tocht over zee en dwars door de Balkan in Nederland. Vier jaar later heeft hij een cateringbedrijf in Franeker en woont hij weer samen met zijn vrouw en kinderen, waarvan hij de jongste pas als peuter voor het eerst in de armen sloot. ,,Vluchteling worden is geen droom, het is een lot. Maar iedere vluchteling verdient een nieuw begin.”

Tussen het ‘publiek’ op het Oldehoofsterkerkhof is de bijna 1-jarige Lieke de jongste aanwezige. Hoewel het een lange zit is voor kleine kinderen, vinden haar ouders Marre Homminga en Remco van der Meulen het toch belangrijk om hier vandaag te zijn. ,,Wanneer je die foto’s ziet, kan je je voorstellen dat ze ook geen luiers hebben, of flesvoeding”, zegt Homminga. ,,Als jonge ouder komt dat wel bij je binnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland