De melkfabriek in Wergea krijgt na 2 jaar leegstand weer een functie

Regina van der Meer, Wendy de Jong en Lydia Annema op hun nieuwe werkplek in De Fabriek. FOTO INES JONKER

Na twee jaar leegstand krijgt het kantoor van de oude melkfabriek in Wergea weer een functie. Met fotostudio’s, flexwerkplekken, workshops en evenementen moet het er weer gaan bruisen.

‘De drie vrouwen van de Fabriek’ worden ze al genoemd in het dorp: Lydia Annema, Wendy de Jong en Regina van der Meer. De officiële opening is dan nog niet geweest, maar in Wergea lekte het al een poosje geleden uit: een nieuwe invulling voor de oude melkfabriek, althans het bijbehorende kantoor, op de Fricoweg.

De ondernemers, alledrie 35 jaar, zijn sinds begin dit jaar huurders van het pand. Ze doen hun verhaal in de grote lichte ruimte op de eerste verdieping van het gebouw dat tot twee jaar geleden nog in gebruik was als sportschool. In het midden een lange tafel, in een hoek een keukeneiland, een leren bank, rieten lampen en veel planten.

,,Dit noemen we de living. Hier stonden nog sporttoestellen, de vloer was blauw en er zat een spiegelwand in. We hebben het helemaal opnieuw ingericht’’, vertelt Van der Meer.

Fotograaf

Net als haar vriendinnen is zij fotograaf, gespecialiseerd in baby- en kinderfotografie. De Jong fotografeert onder meer dieren en Annema doet veel bedrijfsfotografie en daarnaast styling van woningen.

Annema: ,,Ik was al een paar jaar op zoek naar een unieke locatie voor mijn fotografiebedrijf. Dat lukte maar niet, tot iemand zei: waarom zoeken jullie niet samen wat? Een goed idee, want binnen twee dagen hadden we dit gevonden.’’

'Doel is reuring'

Annema: ,,Ons doel is dat dit een plek wordt waar weer van alles gebeurt, waar reuring is.’’ En dus worden er ruimtes verhuurd aan ondernemers, zijn er flexwerkplekken, fotostudio’s en mogelijkheden voor feestjes en workshops. Ook hebben de vrouwen al allerlei ideeën voor activiteiten. Zo is er op 14 april een ‘Day @De Fabriek, een fair met workshops, live muziek, eten en drinken. Ook de grote tuin en de naastliggende Wergeasterfeart bieden mogelijkheden.

De vrouwen, die zelf niet in Wergea wonen, kregen al veel positieve reacties uit het dorp. Annema: ,,De melkfabriek had vroeger natuurlijk een heel belangrijke functie en ook in dit kantoor ligt veel historie. Mensen zijn blij dat het weer gebruikt wordt.’’

De Fabriek, Fricoweg 31, wordt zaterdag officieel geopend tussen 13 en 17 uur.

Nieuws

menu