De 'lieve' hertjes in Oranjewoud zijn een plaag geworden

Het begon ooit heel schattig, maar dat is het al een tijdje niet meer, zeggen inwoners. De vele damherten en reeën in Oranjewoud worden een plaag.

,,Het lieve is er echt wel af. Ik heb er nu hinder van’’, zei een inwoner dinsdag tijdens een inloopochtend voor het dorp. ,,Het zijn ook niet meer een paar dieren, zoals aan het begin. Iedere dag zitten er zeker 30 damherten in mijn land, soms wel 50.’’ De vrouw, die niet met haar naam in de krant wil, woont aan de oostkant van Oranjewoud, nabij de Belvedère-uitkijktoren.

Door de tuinen

Andere inwoners zien het probleem ook. ,,Bij ons zijn er meer reeën dan damherten, maar ze lopen hier soms gewoon voor de ramen langs’’, merkt een andere vrouw op. ,,Ook bij de buren gaan ze door de tuinen. Het breidt elk jaar uit’’, gaat haar man verder. Het echtpaar woont meer westelijk in het dorp, aan de Wilhelminaweg.

De dieren vormen een gevaar voor het verkeer en vreten het gras op dat veel inwoners juist nodig hebben voor hun eigen dieren, zoals paarden. Bovendien vernielen ze afrasteringen, aldus de bewoners. ,,Je moet echt oppassen met je auto, zeker als het gaat schemeren.’’

Volgens inwoners zijn in de bosgebieden meerdere groepen van zo’n 50 herten. Het wordt te veel, vinden zij. Maar de gemeente en Staatsbosbeheer mogen niet ingrijpen. Faunabeheereenheid Friesland mag dat wel – onder voorwaarden. Onlangs kwam deze eenheid nog in actie om een damhert af te schieten dat bij Oranjewoud rondliep met een afrasterpaal in zijn gewei.

Nieuw beleid in aantocht

,,Dit punt heeft volop de aandacht’’, zegt Robbert de Vries van de beheereenheid. ,,De provincie is hier mee bezig. Het is een politiek besluit.’’ Komende zomer wordt nieuw beleid bekendgemaakt, verwacht hij. ,,Wij kunnen dan in het najaar een beheerplan maken.’’ De vraag is volgens De Vries hoeveel damherten je waar wilt hebben en hoeveel eventuele schade je accepteert.

Friesland telt vier grotere damhertpopulaties, zegt hij: rond Oranjewoud, tussen Dokkum en Rinsumageast, in het Lauwersmeergebied en bij Elsloo. De populaties zijn ontstaan door ontsnapte dieren uit hertenkampen. In Oranjewoud zijn zo’n 200 damherten, schat De Vries.