De laatste wens voor Jetze Nagel (70) uit Makkum: nog één keer Kleintje Pils

Op de finishlijn van zijn leven heeft Jetze Nagel een wens. Hij wil niets liever dan zijn vrienden van Kleintje Pils nog eenmaal zien en horen.

Op de finishlijn van zijn leven heeft Jetze Nagel een wens. Hij wil niets liever dan zijn vrienden van Kleintje Pils nog eenmaal zien en horen.

De Kofstraat in Makkum was woensdagavond uitgelopen voor het feest waarvan Jetze Nagel, 70 jaar oud, zelf de regisseur én de hoofdgast is. Aan iedere gevel wappert een Makkumer of Friese vlag; Nagel heeft iedereen gevraagd om dat te doen. Zijn drie zonen kaatsen op straat. Er is muziek, er is bier, en dan is het wachten op de bus...

Jetze Nagel is een grote schaatsfan. De liefde voor de sport zit diep: hij heeft alle schaatsbanen op de wereld gezien, hij kent alle cracks en nieuwkomers en zij kennen hem. Echtgenote Hilly gaat vaak met ’m mee naar toernooien. Als steward van schaatstempel Thialf in Heerenveen is hij onmisbaar op het middenterrein.

Ongeneeslijk ziek

Op alle grote wedstrijden komt Jetze Nagel ook Kleintje Pils tegen, het beroemde dweilorkest uit Sassenheim. Een vriendschap voor het leven wordt gesloten. Ze delen de liefde voor het schaatsen en de sfeer op de tribunes. De kracht van de eenvoud siert een man als Jetze, zegt bandleider Ruud Bakker. ,,Het is zo’n mooi mens. Een kanjer.’’

Maar nu is het einde in zicht. Jetze Nagel is ongeneeslijk ziek. Kanker heeft hem te pakken gekregen. Hij heeft misschien nog een maand te gaan met zijn familie en vrienden. In zijn tuinstoel, terwijl-ie naar het vertier op straat kijkt: ,,Ik hoopje dat it noch efkes duorret. We genietsje fan elk momint. Ik praat in soad mei myn frou oer it ferline. Oer alle moaie dingen, oer ús bern.’’

Hij heeft nog één diepe wens. In een handgeschreven briefje aan Kleintje Pils heeft hij zijn muzikale vrienden gevraagd om naar zijn huis Makkum te komen. Nog één keer wil hij luisteren naar de meeslepende, opzwepende nummers van de pretband. ,,It makket my neat út wat se spylje. Alles is moai.’’ En zo gaat het. We komen met liefde, belooft Bakker.

Tegen half negen rollen de blazers en slagwerkers (in boerenkiel en op klompen) uit een touringcar. Het weerzien is hartelijker dan ooit. Een elleboog wordt een knuffel. Kleintje Pils zet in en de Kofstraat deint mee op You’ve got a friend , I did it my way en het Fries volkslied . Nagel krijgt een zakdoek van zijn pakesizzer, kruipt tegen Hilly aan en geniet. ,,Bedankt dat we je vriend mochten zijn’’, zegt bandleider Bakker.