Nooit zou skûtsje Nooit Volmaakt aan wedstrijden mee mogen doen, liet Aaltje Bergsma opnemen in haar testament. Waarom het nu toch start in de IFKS

Nooit zou iemand met haar skûtsje aan wedstrijden mogen deelnemen. Aaltje Bergsma liet die bepaling opnemen in haar testament. Ze overleed in februari 2014, 91 jaar oud. Toch doet haar schip vanaf vandaag, met een bemanning uit Spakenburg, mee in de C-klasse van de IFKS. Hoe kan dat? Een verhaal over Aaltje, haar eerder overleden broer Bonne en het skûtsje Nooit Volmaakt, nu De Bunsjoter. ,,It is in morele saak.”

Walle en Ronald Hoekstra van de technische commissie van de IFKS controleren of De Bunsjoter precies op de denkbeeldige waterlijn ligt voor het aanbrengen van de ijkmerken. Daarmee kan worden gecontroleerd of het schip voldoet aan het minimale gewicht.

Walle en Ronald Hoekstra van de technische commissie van de IFKS controleren of De Bunsjoter precies op de denkbeeldige waterlijn ligt voor het aanbrengen van de ijkmerken. Daarmee kan worden gecontroleerd of het schip voldoet aan het minimale gewicht. Foto: Tom Coehoorn

Ze raakten het aan de straatstenen niet kwijt. Niemand wilde de Nooit Volmaakt hebben. Althans, niet voor een prijs die ze bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op basis van een taxatie (35.000 euro) eerlijk vonden toen ze het schip lieten veilen.