'Ik heb weinig op met het Britse koningshuis, maar voor Charles III heb ik een zwak' | onze man in Manchester

,,Poundbury is als Marmite’’, zegt Christopher Turner. ,,Je houdt ervan, of je vindt het verschrikkelijk.’’ Hij leidt mij rond in de straten van zijn wijk aan de rand van het Zuid-Engelse stadje Dorchester. Ik trek een vies gezicht. Het typisch Britse broodbeleg is niet aan mij besteed. Over Poundbury twijfel ik nog.

Niels Poshumus, onze man in Manchester.

Niels Poshumus, onze man in Manchester. Foto: Bram Lammers

Het is een vreemde plek, dat is een ding dat zeker is. Poundbury is in feite een dorp, maar mag om ondoorgrondelijke redenen niet zo heten. Het moet en zal een ‘autonome buitenwijk’ van Dorchester zijn. Bovendien voelt het sterk jaren 50. Terwijl ik weet dat de allereerste steen er pas in 1993 werd gelegd. Het voelt een beetje als het decor van een filmset: de rust, de opgeruimdheid, de onnatuurlijke perfectheid van de straten vol relatieve nieuwe maar tegelijk klassiek ogende gebouwen.

Onze V/M

Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant publiceren iedere week een column van Onze Vrouw/ Man, een van de acht mediacorrespondenten uit een ander continent.

Niels Posthumus (Zuidhorn, 3 februari 1981) studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte voor de gratis krant DAG, The Star in Johannesburg en als correspondent in Zuid-Afrika voor Trouw en Het Financieele Dagblad. Hij is nu correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor onder andere Trouw en woont in Manchester.