De krimp brengt henneptelers en wiet naar het platteland

Boerderijen in de minder bevolkte delen van Friesland worden steeds vaker benaderd door henneptelers. Dat gebeurde ook in Jannum.

De boerderij waarin de hennepkwekerij zat aan de Iedyk.  FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De boerderij waarin de hennepkwekerij zat aan de Iedyk. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

In Jannum is dinsdag een hennepkwekerij met 1200 plantjes opgerold. Een middelgrote, heet dat te zijn. Vrijwel tegelijkertijd met de inval werd een 28-jarige man uit de gemeente Heerenveen in zijn woonplaats aangehouden. Hij is niet de eigenaar van het pand. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Op de boerderij is beslag gelegd.

De politie kwam de kwekerij op het spoor na een anonieme tip, begin dit jaar. Buren zeggen nu dat ze al langer onraad roken. Zo was het overdag stil rond de boerderij, terwijl er ’s avonds vaak verkeer was en ’s nachts dikwijls alle lichten brandden. ,,It wie wat apart’’, zegt een buurvrouw. Ook waren de gordijnen ,,wol hiel lang’’ dicht.

De planten die er ten tijde van de inval stonden, waren verdeeld over twee geïsoleerde ruimtes in de ligboxenstal. In de deel was op een zolder een droogruimte gebouwd achter gestapelde onopvallende aardappelkisten.

'Levensgevaarlijk'

De hennepkwekers gingen zeer professioneel te werk. Zo hakten ze waterleidingen in de betonnen vloer en goten daar vervolgens nieuw beton overheen om de kabels weg te werken. Ook werd er stroom afgetapt nog voor de kabels bij de meterkast kwamen. ,,Levensgevaarlijk’’, reageert een Liander-monteur die bezig is de stroom af te sluiten.

Uit het politieonderzoek blijkt vooralsnog dat de teelt zo ongeveer in het najaar van 2018 begon. Sindsdien is er een aantal keer geoogst. Met de hennepkwekerij viel volgens politiechef Noordoost Marjan de Ruiter ongeveer een half miljoen euro per jaar winst te maken.

Ook burgemeester Hayo Apotheker kwam kijken in de boerderij. Hij benadrukt het belang van Meld Misdaad Anoniem. ,,Dat werkt dus.’’

Noard-East een vrij onopvallend gebied

,,We moeten met zijn allen scherp blijven. Het handig naast elkaar leggen van gegevens kan helpen. Als je ziet dat er een jaar lang niets gebeurt nadat een boerderij verkocht is en er bij de gemeente nog geen bouwaanvraag binnen is, kan dat een eerste indicatie zijn dat er iets niet in de haak is.’’ Ook Apotheker merkt dat er steeds meer belangstelling is voor de boerderijen in ‘zijn’ gemeente voor zaken als hennepteelt. ,,Dit is een gebied waar dit vrij onopvallend kan.’’

Over de boerderij, waar een hennepkwekerij is opgerold, deden in de omgeving al langer verhalen de ronde. Tot 2017 zat in het pand een melkveehouderij. Toen de maatschap stopte, werden de bijhorende landerijen opgekocht door andere boeren uit het gebied.

De stelpboerderij uit 1890, met asbestplaten in en op het bedrijfsgedeelte, bleef over en werd in juni 2017 voor 299.000 euro te koop gezet. Op verkoopsite Funda werd gerept van ,,een landelijk gelegen woonboerderij met vrijheid, rust en ruimte’’, die ,,veel kansen’’ biedt.

 

In april 2018 kocht een 64-jarige man uit Emmeloord de boerderij plus onderkelderde ligboxstal voor ruim 100 koeien, een jongveestal voor 35 runderen en een garage van dik 5 bij 10 meter. De Emmeloorder, ook eigenaar van twee bedrijfspanden in Dronten, betaalde 280.000 euro voor het object en vestigde er geen hypotheek op. Hij is vooralsnog niet aangehouden.

Na de verkoop van de boerderij rezen er in de omgeving al gauw vraagtekens. Rondom de oude veehouderij werden sloten gegraven en de eigenaren van de weilanden rondom het pand mochten niet meer, zoals vroeger, met de trekker over het erf naar hun land rijden.

De nieuwe dorpelingen lieten zich nergens zien en deden niet open als er iemand aanbelde. Ook niet als er een auto op het erf stond en de lampen in huis aan waren.

Ongemak over de nieuwkomers

Er was ongemak over de nieuwkomers, zegt iemand uit het gebied die anoniem wil blijven. Maar dat drugsorganisaties het Friese platteland weten te vinden, is alom bekend. Nu en dan bellen er lieden aan die bijvoorbeeld hennep tussen de mais willen zetten. Liever zwijgt men erover. ,,Maar het gebeurt wel degelijk.’’

De grote hennepvangst komt een dag na het nieuws dat in Nederland steeds minder hennepkwekerijen ontmanteld worden – behalve in Noord-Nederland. Volgens de landelijk coördinator John Jespers komt dat ook door het speciale hennepteam dat in dit landsdeel actief is.

Lees ook: Alleen in Noord-Nederland worden meer hennepkwekerijen opgerold - mogelijk dankzij speciaal team

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland