De hersenen aan het werk zetten tijdens het wandelen

Een foto onderweg van wandelgoeroe Tjisse Brookman

Bij het wandelen, zegt wandelgoeroe Tjisse Brookman, kun je ook je hersenen aan het werk zetten en je geheugen trainen.

De cijfers: inmiddels zijn er bijna 1200 deelnemers aan de ‘onzichtbare Elfstedenwandeltocht’, die met elkaar 110.631 kilometer hebben afgelegd. Het meest in trek, op stappenteller Endomondo, is de complete tocht van 283 ineens, de wekelijkse, losse etappes (zie hieronder) worden door minder mensen gedaan.

De deelnemers lopen die tocht – of de etappes – niet echt (al kan dat natuurlijk wel), maar tellen hun stappen via de app Endomondo of met pen en papier. De ‘onzichtbare Elfstedenwandeltocht’ is een initiatief van de Leeuwarder Courant en zorgverzekeraar De Friesland.

Een van die wandelaars, en een echte, is wandelgoeroe Tjisse Brookman uit Akkrum. Op de site doejemee.nl geeft hij tips aan andere wandelaars. Bijvoorbeeld om onderweg het geheugen te trainen – cognitieve fitness noemt hij dat, er bestaan speciaal opgeleide trainers voor. Een wandelaar kan bijvoorbeeld een letter kiezen en daar zoveel mogelijk plaatsnamen bij verzinnen.

Of deze: ,,Probeer eens tijdens je eerstvolgende wandeling een kwartier lang je omgeving zo goed mogelijk in je op te nemen en onthoud bepaalde zaken die je hebt gezien. Bijvoorbeeld langs hoeveel bomen je bent gelopen, welke dieren je zag, hoeveel bruggetjes je bent tegengekomen. Sla deze informatie op in je hoofd en probeer na een kwartier of half uur dit voor jezelf nog weer eens te benoemen.’’

Het tegenovergestelde, helemaal nergens aan denken, is ook heilzaam, doceert Brookman. Want dat werkt ontstressend. ,,Probeer alleen te luisteren’’, schrijft hij. Of maak tijdens de wandeling ten minste negen foto’s ,,van dingen waarvan je voelt dat ze van betekenis voor je zijn of die je een doel geven, bekijk ze dan aan het eind van de week en schrijf op waar die foto voor staat en waarom die betekenisvol is.’’

En als u dan toch bezig bent: stuur de mooiste foto naar tips@lc.nl . De foto hierbij komt uit een filmpje van Brookman.

Nieuws

menu