De elf fonteinen bestaan vijf jaar en zijn hartstikke populair en FrieslandCampina opent nieuwe melkontvangst in Workum | nieuws uit Friesland van 18 en 19 maart

Weekendoverzicht 18 en 19 maart.

Weekendoverzicht 18 en 19 maart.

De elf fonteinen, ook wel 11Fountains, staan er vijf jaar. Niet iedereen zat erom te springen, maar ze zijn uitgegroeid tot een toeristische publiekstrekker. En een kans voor SC Cambuur, een weggegeven doelpunt en het was klaar voor de Leeuwarders zondagmiddag op Woudestein bij Excelsior. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

Voorafgaand aan de wedstrijd sprak Ultee nog over het „maximale vertrouwen” binnen het team in aanloop naar de degradatiekraker tegen Excelsior. Hoe snel vertrouwen bij de ploeg op de laatste plaats plaats kan maken voor angst bleek in Rotterdam. Het leverde in Rotterdam een 4-1 nederlaag op .

Dubbelslag Sydney van Hooijdonk bezorgt SC Heerenveen zege op chaotische middag in Groningen

Sydney van Hooijdonk was de grote man bij SC Heerenveen, tweemaal scorend tegen FC Groningen: 0-2. Maar meer dan over de overwinning van Heerenveen ging tijdens en na afloop van de wedstrijd over enkele ‘supporters’ van Groningen die de confrontatie zochten met de eigen spelers.

Het duel ontspoorde in de slotfase achter het doel waar de harde kern van Groningen zit. Bij de schermutselingen kreeg Groningen-verdediger Jetro Willems een klap van een doorgedraaide supporter. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legde het duel daarop voor een kwartier stil. In de resterende minuten kwamen de drie punten van Heerenveen tegen het lamgeslagen Groningen niet meer in gevaar.

FrieslandCampina opent nieuwe melkontvangst in Workum en zet stap op weg naar klimaatneutraal produceren

Met een nieuwe melkontvangst en ijswaterinstallatie zet FrieslandCampina naar eigen zeggen een eerste belangrijke stap op weg naar de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te produceren.

Met 130.000 ton kaas per jaar is Workum (245 werknemers) de grootste kaasproductielocatie van FrieslandCampina. Met de investering in een nieuwe melkontvangst, pakhuis, wei-en energievoorziening maakt ‘Workum’ de transitie van bulkfabriek naar een flexibele bulkfabriek.

Vrouw uit Drachten en meerdere kinderen raken gewond bij verkeersongeluk Uithuizen

Bij een verkeersongeluk op de N363, net buiten Uithuizen in de provincie Groningen, zijn zaterdag meerdere kinderen uit de gemeente Het Hogeland gewond geraakt. Een auto botste door onbekende oorzaak tegen een boom.

De bestuurder van de auto, een 32-jarige vrouw uit Drachten , zat bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. Zij is ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De elf fonteinen bestaan vijf jaar en zijn hartstikke populair

De elf fonteinen , ook wel 11Fountains, staan er vijf jaar. Niet iedereen zat erom te springen, maar ze zijn uitgegroeid tot een toeristische publiekstrekker. Zondag worden de fonteinen weer in werking gesteld op Kletterdei.

Vanuit grand café De Doelen, waar ze werkt, heeft Siemy van der Veen uitzicht op de fontein van Franeker. En ja, zegt ze, er komen veel mensen langs om De Oortwolk te bekijken. Vaak zijn ze op de fiets en bezoeken ze de fonteinen in de andere tien Friese steden ook. ,,Se fertelle ús gauris wat fan fontein se de moaiste fine. It libbet wol.’’

Genotszoekende ster Marc Almond komt naar Leeuwarden: ‘Blijven dansen zolang je kunt, ook in de herfst van je carrière’

Na meer dan veertig jaar is Marc Almond, de man van Tainted Love, in de herfst van zijn carrière beland. Zijn vermoedelijk laatste grote tournee brengt hem naar Leeuwarden.

Marc Almond klinkt opgewekt. Hij zit in Portugal, waar hij een oude boerderij gekocht heeft die nu volop gerenoveerd wordt. Het hele proces is te volgen via Instagram, een medium dat hij als weinig anderen beheerst. ,,Het is goed om weg te zijn uit Groot-Brittannië, al was het niet gemakkelijk om, na Brexit, de boel allemaal te regelen, met al die EU-regels en alles.”

Verder in het nieuws

* Nabestaanden Rinke Terpstra stellen Qbuzz en provincie Utrecht medeaansprakelijk voor tramaanslag in 2019.

* Vervelende caféganger (34) wordt in dezelfde nacht tweemaal gearresteerd door de politie in Leeuwarden.

* De politierechter had vrijdag geen goed woord over voor de handelwijze van twee winkeldievegges: de vrouwen (31 en 41 jaar) hadden hun kinderen van 10 en 11 jaar gebruikt om goederen te stelen bij de Spar city-supermarkt in het centrum van Leeuwarden.

Tip van de redactie

* Van Wijnen bouwt flink wat betaalbare woningen. De fabriek in Heerenveen speelt daarbij een grote rol.

* Een auto om koffie mee te zetten, of een tosti mee te maken: het pronkstuk op de ‘energiemarkt’ in Surhuisterveen.

* Johan Teake Dekker probeerde in het Abe Lenstra-stadion het acht jaar oude wereldrecord simultaandammen te verbeteren. Het lukte de inwoner van Gorredijk niet.