De eerste prik met het coronavaccin is gezet, vanmiddag gaat het MCL aan de slag

Eerste prik met coronavaccin in Nederland gezet ANP

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden begint woensdagmiddag met vaccineren. De komende dagen zullen honderden prikken worden gezet.

Andrea de Boer, verpleegkundige op de spoedeisende hulp en IC-verpleegkundige Klaas de Graaf zijn als eersten aan de beurt in Friesland.

De allereerste

De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri is woensdagochtend in Veghel als eerste in Nederland ingeënt met het coronavaccin. Minister Hugo de Jonge was erbij toen de eerste prik werd gezet.

Direct erna volgen drie collega's van Elkadiri, twee vrouwen en een man. Elkadiri, voor de eerste vaccinatie gevraagd door haar werkgever, werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel en neemt twee collega's uit deze instelling mee voor de eerste prikken. De vierde collega werkt elders.

Noorden

In Leeuwarden, in Groningen (UMCG) en Assen (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) wordt woensdag ook een begin gemaakt met vaccinaties van kritisch zorgpersoneel. Andere noordelijke ziekenhuizen volgen in de dagen hierna .

De eerste vaccins zijn woensdagochtend aangekomen bij het UMCG. Het ging om 195 flacons waaruit 5 vaccins per stuk gehaald kunnen worden. Vanuit het UMCG worden de vaccins verdeeld over de andere noordelijke ziekenhuizen.

Drie uur

De eerste prik in het MCL zal om drie uur woensdagmiddag worden gezet. Alleen een deel van het kritisch zorgpersoneel van de intensive care, de spoedeisende hulp en de ambulancediensten komt in aanmerking voor deze eerste vaccinatieronde. Het gaat om mensen die onmisbaar zijn in de acute zorg en de zorg voor Covid-patiënten. Deze volgorde is landelijk bepaald.

Vaccinatie is vrijwillig. Hoeveel medewerkers zich daadwerkelijk zal vaccineren is nog onbekend. De verwachting is dat de bereidheid vooral bij personeel dat direct met Covid-patiënten werkt, hoog is.

Geen consequenties

Wie zich niet wil laten vaccineren, zal daar geen consequenties van ondervinden , zoals overplaatsing naar een andere afdeling. Dat melden het MCL in Leeuwarden en enkele koepels van verpleeghuizen. ,,Het is op zich een interessante discussie die eerder ook wel speelde bij de griepprik. Kun je mensen verplichten?'', zegt MCL-woordvoerder Frits Mostert. ,,Sommigen redeneren dan: prima dat je geen prik wil, maar dan mag je ook niet meer op de intensive care werken. Dat beleid hebben wij niet. De werkwijze in het ziekenhuis zal voor de medewerkers ook niet wezenlijk anders worden. Beschermende pakken en dergelijke zullen gewoon blijven.’’

Ontdooid

Het vaccin wordt ontdooid aangeleverd en is vijf dagen houdbaar. Het vaccineren zal tot in het weekend doorgaan. In totaal zijn voor het Noorden 3400 doses besteld. Over drie weken krijgen gevaccineerden een tweede prik, daarna is de werking van het Pfizer-vaccin voor 95 procent effectief.

Vaccinatie van het zorgpersoneel is mogelijk gemaakt na druk van IC-arts Diederik Gommers en de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Eerst wilde minister De Jonge de verpleeghuizen voorrang geven, maar de druk in de acute zorg is zo hoog dat De Jonge afgelopen weekend toch overstag ging. Ook de verpleeghuizen beginnen woensdag met vaccineren.

Lees ook | Overzicht: wanneer kun je je laten vaccineren?

Eerste batch van 30.000 stuks

Deze vaccins maken deel uit van de batch van 30.000 stuks die wordt verspreid onder ziekenhuispersoneel. Dat is lang niet voldoende om al het personeel in te enten: ziekenhuizen moeten daarom een keuze maken wie er eerst gevaccineerd worden.

Nieuws

Meest gelezen