De drie Friese flitspalen betrapten vorig jaar 13.995 automobilisten (en dat is veel minder dan eerder)

Flitspaal, archieffoto.

Flitspaal, archieffoto.

Bij de drie vaste flitspalen in Friesland zijn vorig jaar veel minder verkeersovertredingen geconstateerd: 13.995 in totaal. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

En dat is fors minder dan een jaar ervoor, toen het totaalaantal boetes voor door rood rijden of te snel rijden bij deze palen uitkwam op 16.933.

Op de Dammelaan in Leeuwarden staan twee palen. Zij meten snelheid en door rood rijden. De eerste, bij NHL Stenden Hogeschool, was goed voor 5.273 snelheidsboetes en 252 bekeuringen voor door rood rijden. Het exemplaar dat even verderop ter hoogte van zwembad De Blauwe Golf staat, flitste 3.615 automobilisten voor te hard rijden en 302 voor door rood rijden.

In Drachten, aan Het Noord, wordt alleen de snelheid gemeten. Daar reden vorig jaar 4.553 mensen te hard.

Landelijk

Ook landelijk zijn er veel minder verkeersboetes uitgedeeld. Het ministerie schrijft de daling mede toe aan de oproep van de overheid om vanwege het coronavirus zoveel mogelijk thuis te blijven. Daardoor was er vorig jaar gemiddeld genomen minder verkeer op de weg.

Het aantal boetes voor bellen met een telefoon in de hand is wel flink gestegen: van 121.364 in 2019 naar 168.034 in 2020. De toename is er vooral vanwege het verbod op fietsen met een telefoon in de hand dat halverwege 2019 inging, aldus het ministerie.

De meeste verkeersboetes zijn uitgedeeld voor te hard rijden. Dat waren er 6,4 miljoen in 2020.