De afgelopen maanden waren er in Friesland vooral in de bouw en horeca veel minder WW-uitkeringen

Foto: ANP

Met name in de bouw en horeca daalde het aantal WW-uitkeringen in Friesland de afgelopen maand fors, constateert uitkeringsinstantie UWV.

Eind juli telde Friesland 7.983 uitkeringen, een daling van bijna 6 procent en ook flink minder dan een jaar eerder (bijna 30 procent). In bijna alle sectoren nam het aantal werkloosheidsuitkeringen af, behalve in het onderwijs. Daar was een redelijke toename te zien en volgens het UWV is dat een jaarlijks terugkerend patroon: ,,Het wordt veroorzaakt doordat veel tijdelijke contracten van leraren aan het eind van het schooljaar worden beëindigd.’’

Het aantal uitkeringen in vooral de bouw neemt de laatste tijd zienderogen af. In de afgelopen twee maanden daalde dat van 254 naar 151 WW-uitkeringen. Vanuit de horecasector zitten momenteel nog 460 Friezen met een uitkering thuis. Een maand geleden lag dat nog bijna een kwart hoger. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceerde al een campagne om het aanhoudende personeelstekort tegen te gaan.

Het is erg lastig om geschikte mensen te vinden. Toen horecabedrijven gedwongen werden dicht te gaan, zochten veel medewerkers hun heil elders. Velen vonden onderdak bij bijvoorbeeld GGD’en om vaccinaties te zetten of bij testlocaties aan de slag te gaan.

De KHN praat juist weer met de GGD, want veel test- en vaccinatielocaties gaan weer dicht en mogelijk raken oud-horecamedewerkers hun baan weer kwijt. Ook uitzendbureaus zijn druk bezig met het herplaatsen van het personeel dat ze bij die locaties hadden werken.

Vanuit KHN Fryslân is regelmatig contact met de GGD hierover. ,,We hebben aangegeven dat het fijn zou zijn als medewerkers, voor wie geen functie meer is door het opheffen of afschalen van locaties, worden gewezen op de talrijke baankansen in de gastvrijheidssector’’, zegt interim-voorzitter Melle Bakker. ,,Feitelijk is het door de lockdowns en sluiting van horeca in omgekeerde richting gegaan.’’

Nieuws

Meest gelezen