De Waddenhelikopter moet weer beschikbaar zijn voor vervoer coronapatiënten (maar wordt deze keer niet gevorderd)

De Waddenheli.

De Waddenhelikopter van de ANWB moet de komende tijd weer beschikbaar zijn om coronapatiënten te vervoeren. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft daartoe opdracht gegeven.

Er is wel een belangrijk verschil met de vorige keren dat het ministerie de helikopter wilde gebruiken: toen werd de Waddenheli gevorderd en moest deze dag en nacht volledig beschikbaar zijn voor vervoer van coronapatiënten.

Nu is dat anders. Alleen overdag kan er een beroep worden gedaan op de Waddenheli. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zal een dag van tevoren aangeven of dit nodig is, zegt Japke Grit, woordvoerster van UMCG Ambulancezorg. Ter vervanging zal dan een traumahelikopter worden ingezet op de Waddeneilanden, mits noodzakelijk. ,,Alle vervoersmogelijkheden zijn er gewoon'', aldus Grit.

,,De Waddenheli blijft ook gewoon in Leeuwarden staan en blijft paraat voor patiëntenvervoer van de Wadden.'' Vanaf 27 december zal de ambulancehelikopter ook beschikbaar zijn voor vervoer van coronapatiënten.

Nieuws

Meest gelezen