De Legeaën mixt drie schoolsmaken tot frisse cocktail

Juffen, meesters en leerlingen tonen de nieuwe naam van de nieuwe school De Legeaën, eind juni. FOTO NIELS DE VRIES

Drie kleintjes maken één grote sterke. De scholen van Tersoal, Gauw en Sibrandabuorren gaan na de zomer verder als mienskipsskoalle De Legeaën.

Ze lijken totaal niet op elkaar. De een protestants christelijk, de ander openbaar en op Daltonleest geschoeid. Allemaal ondergebracht in een andere scholenstichting; Pcbo Leeuwarden, Palludara en Odyssee. En toch hebben De Reinbôge in Tersoal, De Twatine in Gauw en De Lege Geaën in Sibrandabuorren een overeenkomst.

Mienskipsskoalle

De dorpsscholen zijn alle drie klein met 35, 55 en 35 leerlingen. Vanaf 1 augustus gaan ze samen als een nieuwe school: Mienskipsskoalle De Legeaën.

De naam werd donderdag onthuld bij de feestelijke start van de nieuwbouwschool die verrijst op het terrein bij sporthal It Mingeltsje in Sibrandabuorren. Als alles volgens plan verloopt, wordt er over anderhalf jaar les gegeven aan 110 basisscholieren.

Tot die tijd blijven de scholen in Gauw en Sibrandabuorren open en gaat die van Tersoal na de vakantie dicht. Op 16 juli presenteert de gekozen architect – er zijn nu nog drie in de race – het nieuwbouwplan in de kerk van Sibrandabuorren.

Identiteit

Hoe zorg je dat drie scholen met zoveel verschillen straks allemaal blij onder een dak verder gaan als een? In De Legeaën gaat dat gesmeerd, zegt Piet Massolt, nu locatieleider in Sibrandabuorren en straks adjunct-directeur op de nieuwe school. ,,Dit soort processen kost altijd jaren. Maar wij zijn anderhalf jaar geleden begonnen en zijn er nu al uit.’’

En de identiteit? Gaan de kinderen van de mienskipsskoalle straks paaseieren zoeken of vieren ze de opstandig van Jezus Christus? ,,We worden een ‘bijzondere neutrale school’ waar modern onderwijs wordt gegeven’’, zegt Piet Massolt.

Een identiteitscommissie bestaande uit leden van alle drie scholen heeft zich gebogen over het christelijke en openbare aspect. ,,Komend schooljaar gaan we twee methodes uitproberen. Daarna kijken we welke het beste bevalt.’’

Nieuws

Meest gelezen