De Hemmen III in Sneek als meest duurzame bedrijventerrein van Nederland

Het nieuwe bedrijventerrein De Hemmen III in Sneek moet zo duurzaam mogelijk aangelegd worden. De raad in Súdwest-Fryslân wil dat het college alles uit de kast haalt om energie te besparen.

De Hemmen III als meest duurzame bedrijventerrein van Nederland, de D66-fractie in Súdwest-Fryslân droomt ervan. De lat kan niet hoog genoeg liggen, zei Mirjam Bakker in de raadsvergadering maandag. GroenLinks deed er een schepje bovenop. Angeline Kerver: ,,Doe méér dan je best. Ga het experiment aan.’’

De duurzaamheidsparagraaf in de prille ontwerpen is veel te zuinig ingevuld, concludeerde ook de FNP. Durk Stoker: ,,It is perfoarst net enerzjyneutraal. Dat kin better en dat hoecht net in soad jild te kostjen.’’

,,We moeten uitkijken dat we niet te betuttelend worden’’, suste wethouder Maarten Offinga. ,,Bedrijven zijn zelf ook enorm met duurzaamheid bezig.’’ Collega-wethouder Gea Wielinga vond de gedachte goed en sympathiek, maar ook wat te vroeg. Zij noemde het wijs om eerst de inspraakreacties af te wachten.

Miljoeneninvestering

De ontwikkeling van het 25 hectare grote gebied aan de westkant van de A7 vergt miljoenen. Voor de exploitatie van de grond is een krediet nodig van 9,8 miljoen euro. Aan grondopbrengsten verwacht de gemeente 8,8 miljoen euro terug te verdienen.

Het tekort van bijna 1 miljoen euro slikt de raad, met het oog op al die nieuwe banen en florerende bedrijven. De vraag is hoeveel banen De Hemmen III oplevert. Cijfers worden maar uit de lucht geplukt, meende Durk Stoker (FNP). ,,Ik ha gjin analyze sjoen en krij der gjin grip op.’’ Offinga zou graag een keiharde garantie geven, maar kon dat niet.

De wethouder maakte een sommetje: gemiddeld telt een hectare bedrijfsterrein tussen de 25 en 30 fte’s. Dat zou in Sneek rond de 700 banen op kunnen leveren.

Nieuws

Meest gelezen