De Friese huisartsen, verpleeghuizen en GGD zijn klaar voor het coronavaccin

Ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers kunnen mogelijk al vanaf 4 januari gevaccineerd worden tegen het coronavirus. De Friese huisartsen, verpleeghuizen en GGD zeggen er klaar voor te zijn.

Een lange rij afgelopen vrijdag voor de griepprik bij een huisartsenpraktijk in Balk. Deze doelgroep kan straks volgens dezelfde systematiek het coronavaccin halen.

Een lange rij afgelopen vrijdag voor de griepprik bij een huisartsenpraktijk in Balk. Deze doelgroep kan straks volgens dezelfde systematiek het coronavaccin halen. FOTO NIELS DE VRIES

,,Het zou fantastisch zijn als we binnen korte termijn een werkend vaccin ter beschikking hebben”, reageert Karin Groeneveld, voorzitter van de Friese Huisartsen Vereniging. ,,Het is de enige manier waarop we uit deze pandemie kunnen kruipen.”

Minister Hugo de Jonge maakte dinsdagmiddag bekend dat in de logistieke operatie alles erop gericht is vanaf 4 januari te beginnen met vaccineren . Hij meldde dat in reactie op het verzoek tot markttoelating die de vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna eerder die dag hadden gedaan bij het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Begin januari is wel het gunstigste, en een tamelijk optimistisch scenario. Er zijn nog de nodige mitsen en maren. De EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moeten de vaccins nu allereerst beoordelen op onder meer veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.

'Het enige wat anders is, is dat het om een ander vaccin gaat'

De huisartsen, verpleeghuizen en GGD Fryslân zeggen klaar te zijn voor vaccineren vanaf 4 januari. Volgens Groeneveld wijkt de systematiek niet af van het halen van de griepprik, ieder najaar. Patiënten die in de doelgroep vallen krijgen een persoonlijke uitnodiging met dag en tijdstip waarop zij het vaccin kunnen halen. ,,Daar trekken we dit jaar wat meer tijd voor uit, vanwege de anderhalve meter afstand. Het enige wat anders is, is dat het om een ander vaccin gaat.”

Voor de huisartsen lijkt Groeneveld het vaccin van Moderna geschikter, omdat het vaccin van Pfizer bij een veel lagere temperatuur (min 70 graden) bewaard moet worden. Het Moderna-vaccin is op zijn vroegst half januari beschikbaar, en in kleinere hoeveelheden. Groeneveld twijfelt in elk geval niet over de vraag of ze het vaccin zelf ook neemt, zodra ze de kans krijgt. ,,Je kunt beter de milde bijwerkingen van dit vaccin hebben dan de klachten van corona. De grootste druk op de ziekenhuizen zijn veelal de kwetsbaren, daar vallen de doden onder. Maar ik heb ook genoeg fitte, gezonde mensen gezien die er toch heel ziek van zijn. Die zie je niet in de ziekenhuizen, die zijn weken uit roulatie, blijven extreem moe. Daar zit ik niet op te wachten.”

1,5 miljoen Nederlanders een vaccin

Pfizer kan Nederland deze maand al de eerste miljoen doses vaccins leveren. Samen kunnen Pfizer en Moderna Nederland het eerste kwartaal van 2021 drie miljoen vaccins leveren. Omdat iedereen twee inentingen nodig heeft, kunnen er bijna 1,5 miljoen Nederlanders mee worden gevaccineerd.

,,Een heel goede ontwikkeling. Heel goed dat onze kwetsbare bewoners het vaccin als eerste kunnen ontvangen”, reageert bestuurder Renate Kamphuis van de Sneker ouderenzorgkoepel Patyna. Specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundigen kunnen de inentingen doen. ,,We gaan dat intern uitzetten.”

GGD is er klaar voor

GGD Fryslân is in eerste instantie nog niet aan zet, meldt woordvoerder Jan Arendz. De gezondheidsinstantie is op zoek naar grote ruimten waar de 18- tot 60-jarigen veilig ingeënt kunnen worden. ,,Daar bereiden we ons op voor.” Mocht uit de EMA-beoordeling komen dat het vaccin niet geschikt is voor ouderen en kwetsbaren, dan willen minister De Jonge en het RIVM meteen doorschakelen naar een andere doelgroep. De vaccinatiestrategie is wendbaar, meldt het ministerie van VWS. ,,Dat is niet het scenario dat wij verwachten”, reageert Arendz. ,,Maar in dat geval zijn we er klaar voor. Zolang het niet gaat om onevenredig grote aantallen, kunnen we vanaf begin januari vaccineren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus