De Elfwegenparade remde de verkeersdrukte licht af

De Elfwegenparade over de Wâldwei bij het aquaduct Langdeel. De optocht trok langs de route veel bekijks. FOTO JILMER POSTMA

Op de slotdag van de Elfwegentocht (14 juli) was het rustiger op de Friese autowegen dan op een doorsnee zaterdag aan het begin van de zomer.

Dit valt op te maken uit telgegevens die dag in dag uit de klok rond worden bijgehouden door Rijkswaterstaat en de provincie.

Voor de Elfstedenparade – een feestelijke optocht van voertuigen zonder uitlaatgassen van fossiele herkomst – was zaterdag 14 juli de Wâldwei (N31) tussen Nijega en Leeuwarden overdag in beide richtingen gesloten voor ander verkeer. Daarom reden er maar half zo veel auto’s over de weg dan op een gewone zaterdag.

600 auto's minder

Op provinciale wegen werd benzine- en dieselauto’s geen strobreed in de weg gelegd. Toch leert een steekproef in de telgegevens dat het die dag ook op de Sintrale As (N356) en op de Sudergoawei (N359) rustiger was. Langs Broeksterwâld reden op 14 juli bijna 600 auto’s (7 procent) minder auto’s dan gemiddeld op de voorafgaande en nakomende zaterdagen.

Bij Parrega was het verschil ruim 300 (3 procent). Op de N357 tussen Leeuwarden en Holwerd was het ter hoogte van Hallum wel marginaal (0,7 procent) drukker op 14 juli dan op belendende zaterdagen.

's Nachts drukker

De hele Elfwegentocht duurde van 1 tot en met 14 juli. Tijdens die twee weken werden deelnemers geacht ,,geen druppel diesel of benzine’’ te verbruiken. Daarvan lijkt weinig terecht te zijn gekomen.

Inclusief de dag van de parade scoorde de Wâldwei plus 0,5 procent ten opzichte van twee weken voor en twee weken na de veertiendaagse happening. De N359 had 0,2 procent meer verkeer, de N357 1,1 procent en de SN356 4,2 procent. Op drie van de vier wegen was het vooral ’s avonds en ’s nachts drukker. Wilden sommigen in het geniep doen wat overdag een beetje taboe was?

Nieuws

Meest gelezen