'Dat ferklearje en ûnthjit ik': Aukje de Vries uit Leeuwarden is nu staatssecretaris van Toeslagen en Douane

Gunay Uslu (links), staatssecretaris Cultuur en Media en Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen en Douane komen aan bij Paleis Noordeinde voor de bordesscène op het Paleis en de beëdiging van het kabinet-Rutte IV. FOTO ANP

Met het uitspreken van de eed ‘dat ferklearje en ûnthjit ik’ is Aukje de Vries maandagochtend benoemd tot staatssecretaris van Toeslagen en Douane.

Aukje de Vries, woonachtig in Leeuwarden, legde als enig nieuw lid van het nieuwe kabinet de eed tegenover Koning Willem-Alexander in het Fries af. Dennis Wiersma, minister van primair en voortgezet onderwijs (VVD), opgegroeid in Franeker, legde de eed af in het Nederlands.

De Vries, hiervoor tien jaar Kamerlid namens de VVD, moet als staatssecretaris van Toeslagen en Douane gedupeerde ouders helpen bij de afwikkeling van het toeslagenschandaal. Tienduizenden ouders wachten op genoegdoening en een financiële compensatie voor wat het is aangedaan door het rijk.

299 dagen

Het kabinet-Rutte IV werd maandagochtend, 299 dagen na de verkiezingen, beëdigd op paleis Noordeinde in Den Haag. In de Balzaal van het paleis spraken ze tegenover koning Willem-Alexander de eed of belofte uit.

Bij een eed zweert een nieuw bewindspersoon op God (‘zo waarlijk helpe mij God Almachtig), bij een belofte (‘Dat verklaar en beloof ik’) niet.

Minister van Financiën Sigrid Kaag legde de eed digitaal af. Zij is positief getest en zit thuis in quarantaine. Via een videoverbinding - voor het eerst in de geschiedenis - werd zij digitaal beëdigd.

Bordesscène

Om 12:00 uur stonden de ministers op het bordes van paleis Noordeinde voor de traditionele foto. De staatssecretarissen blijven binnen.

Nieuws

menu